Aktualnosti

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna nastupila je 3. veljače 2020. godine u emisiji HTV-a „Dobar dan Hrvatska“ u kojoj se razgovaralo o prijedlogu za promjenu sustava obiteljskih mirovina. U emisiji su gošće bile i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak i zamjenica predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske Biserka Budigam.

U Republici Hrvatskoj, kako je na početku izneseno, ima 220.000 umirovljenika koji primaju obiteljsku mirovinu s prosjekom od 2.300 kuna. Radi se o 19 posto umirovljenika u odnosu na ukupan broj od oko 1,24 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj.

Prema postojećem zakonu, jedina mogućnost u obitelji je da, nakon smrti bračnog partnera, supruga ili suprug može uzeti 70 posto mirovine umrloga ili zadržati samo svoju mirovinu, zavisi što je povoljnije. Stan u kojem su zajedno živjeli ima i dalje iste režije, a i drugi troškovi nisu bitno manji. Matica umirovljenika Hrvatske i SUH su upozorili da su u Europi brojne države to riješile i da starija osoba dio mirovine od preminulog bračnog partnera, nasljeđuje uz zadržavanje svoje. U Republici Hrvatskoj toga nažalost nema pa je na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe to pitanje ozbiljno pokrenuto. Sada je u fazi formiranje radne skupine koja će utvrditi koja rješenja su najpovoljnija i kako i u tom segmentu zaustaviti osiromašivanje umirovljenika .

Višnja Fortuna, koja je i predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, je izjavila da je to u ovom trenutku jedan od prioriteta Nacionalnog vijeća.

Ne može se odmah odgovoriti na pitanje kakvo rješenje će biti. Ali, prema dosadašnjim prijedlozima bračni partner bi mogao zadržati svoju mirovinu i naslijediti 20 do 50 posto mirovine bračnog druga. Međutim, analize će pokazati koje je rješenje prihvatljivo i koliko je održivo.

Svakako će se treba analizirati europska iskustva, a to bi, kako je zaključeno, bio iskorak u socijalnoj sigurnosti starijih osoba. Najvažnije je da se u to što prije krene, kazala je Višnja Fortuna .

Najavljeno je da će u ovom mjesecu radna skupina imati prvi sastanak u okviru priprema za promjene u sustavu obiteljskih mirovina.

     Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske traže hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe povodom tragičnog događaja u Andraševcu u Zagorju, gdje je u strašnoj nesreći u ilegalnom domu za starije i nemoćne u požaru život izgubilo šest osoba.
      Javnost je mogla svjedočiti nefunkcioniranju sustava i prebacivanju loptice odgovornosti te je zbog toga potrebna hitna javna sjednica na kojoj će se razmotriti nesuglasja u sustavu i preporučiti potrebne mjere. Na sjednici Nacionalnog vijeća treba, uz dodatne predstavnike ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pozvati i Pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, predstavnike Krapinsko-zagorske županije, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i druge relevantne subjekte.
Izražavamo duboku sućut svim obiteljima i prijateljima stradalih i naglašavamo kako njihova smrt neće biti zaboravljena.

Zagreb, 13. siječnja 2020.

Matica umirovljenika Hrvatske Sindikat umirovljenika Hrvatske
Višnja Fortuna, predsjednica Jasna A. Petrović, predsjednica
višnja foruna potpis petrovic potpis

Predsjednice Matice i Sindikata umirovljenika, Višnja Fortuna i Jasna Petrović, su, zahvaljujući prosvjedu i potpori Kluba BM 365, uspjele obaviti razgovor s ministrom financija Zdravkom Marićem

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović 18. listopada 2019. godine održan je Dan otvorenih vrata na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob“, posvećen umirovljenicima i starijim osobama.
Na tom skupu predstavile su se brojne udruge umirovljenika i prikazale dio aktivnosti u kojima sudjeluju njihovi članovi.
Ovom prigodom predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, posebno je primila predstavnike Matice umirovljenika Hrvatske. Na prijemu su bili članovi Predsjedništva Matice umirovljenika Hrvatske koje je predvodila predsjednica Matice mr. Višnja Fortuna.

Čelnice dviju najvećih umirovljeničkih udruga u razgovoru upozorile na ozbiljan pad realne vrijednosti mirovina, čiji je udjel u prosječnoj bruto plaći pao na samo 27,7 , a u odnosu neto plaću na 36,7 posto

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika upozoravaju Vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i općinske vlasti,  da će se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone  onemogućuje dolazak autobusima  na jednodnevne izlete, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to  odluka  Općinskog vijeća Malinska-Dubašica  po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto  s dosadašnjih visokih 300 na iznos od čak 1.000 kuna dnevno po autobusu.

     Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna sudjelovala je na općoj Skupštini AGE Platform Europe koja je održana od 12. do 14. lipnja u Bruxellesu u Belgiji. To je prvi put da najviši predstavnici Matice prisustvuju ovom europskom skupu što potvrđuje da će Matica aktivnije sudjelovati u radu AGE Platform Europe čiji je član još od 2012. godine.

U Zagrebu je, u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu, 16. svibnja održana redovna Skupština Matice umirovljenika Hrvatske na kojoj je usvojeno godišnje Izviješće o radu i Program aktivnosti u narednom jednogodišnjem razdoblju kao i izmjene i dopune Statuta Matice.

Nakon punih 11 godina ponovno će se organizirati Sportski susreti Matice umirovljenika Hrvatske. Na sjednici Predsjedništva i Izvršnog odbora utvrđeno je da će Sportski susreti Matice umirovljenika Hrvatske održati 21. svibnja 2019. godine na jezeru Bundek u Zagrebu.

Andrej Plenković, predsjednik
VLADA RH

Predmet:

Poštovani gospodine Plenkoviću,

     Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske obraćaju Vam se u ime 1,24 milijuna umirovljenika, kao ravnopravnih građana, da ih se ne diskriminira u najnovijim prijedlogu za izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Povjerenstvo Matice umirovljenika Hrvatske za izradu Nacrta izmjena i dopuna Statuta Matice,  nakon više konzultacija,  izradilo je svoju konačnu verziju i donijelo odluku da ga objavi na web stranicama Matice  6. ožujka 2019. i na taj način ga  uputi svim članicama na javnu raspravu. Kompletan tekst Nacrta objavljen je u rubrici O NAMA - Dokumenti web stranice Matice na kojoj je i cijeli sadašnji Statut Matice radi lakšeg praćenje predloženih izmjena i dopuna.

Članovi Povjerenstva pozivaju  sve zainteresirane umirovljenike u Matici da svoje prijedloge i mišljenja, te primjedbe dostave glavnom tajniku Matice u roku od 14 dana. 

Time se omogućuje većem broju članova uvid u predložene izmjene Statuta od samog početka cijelog demokratskog postupka donošenja konačne odluke.

Osim toga, članovima Skupštine omogućena je još jedna mogućnost aktivnog sudjelovanja, a to je pravo na stavljanje amandmana na tekst Prijedloga izmjena i dopuna Statuta i to sve do 3 dana prije održavanja sjednice Skupštine, na kojoj će biti donesena konačna Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Matice umirovljenika Hrvatske.

Potaknuti novim Nacrtom Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 108/17), koji upravo kreće u proceduru, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske upozoravaju da se po četvrti put u tri zadnje godine nastoji uvesti obvezan liječnički pregled prilikom produljenja vozačke dozvole za vozače starije od 65 odnosno 67 godina.

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna izjavila je da bi prioritetan zadatak započete mirovinske reforme moralo biti rješavanje teškog položaja sadašnjih umirovljenika, a posebno siromaštva u koje je već zapao preveliki broj ljudi treće životne dobi.
Najvažnija je uloga Matice, uključiti se u raspravu o mirovinskoj reformi i predlagati hitna rješenja, od kojih su najvažniji promjena načina usklađivanja mirovina i dubinska reforma Drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja, rekla je Fortuna u intevjuu najnovijem broju Hrvatskog umirovljeničkog lista.
Mi smo iz Matice, u suradnji sa Sindikatom umirovljenika, kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe pri Vladi Republike Hrvatske, već uputili prijedlog za promjenu formule za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavio njihov daljnji drastičan pad. U odnosu na prosječne plaće, mirovine u Republici Hrvatskoj već sada su na najnižoj razini od svih zemalja, ne samo onih koje su članica Europske unije, nego i drugih država izvan nje. Predložili smo promjenu formule usklađivanja na način da se obračun mirovina usklađuje prema indeksu rasta plaća ili potrošačkih cijena zavisno koji od tih parametara ima veći rast u prethodnom šestomjesečnom obračunskom razdoblju.
Matica se zalaže za preispitivanje Drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja, takozvane kapitalizirane štednje i daje prednost Prvom stupu generacijske solidarnosti u koji su doprinos uplaćivali svi naši umirovljenici.
O Drugom mirovinskom stupu se zadnjih mjeseci podosta raspravljalo, a zajednički stav Matice i Sindikata umirovljenika je da se „onim umirovljenicima koji žele svoja sredstva prebaciti u Prvi mirovinski stup ili ih podići to omogući“. Sada je potrebno pristupiti „dubinskoj i pravoj reformi Drugog mirovinskog stupa, nakon koje bismo imali nove prijedloge i mogućnosti rješavanja položaja umirovljenika“, istaknula je Fortuna.
Na kraju je ocijenila da bi Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, u kojem su i predstavnici Matice i Sindikata, trebalo imati puno veće značenje nego što ga ima sada. Čekamo novu sjednicu Vijeća na kojoj će nam biti prezentiran stav Vlade i ministarstava o našim prijedlozima, među kojima je, kaže, važan i prijedlog za uvođenje novog modela obiteljske mirovine na način da se na mirovinu bračnog partnera doda do 50 posto mirovine preminulog.
„Nema stvarne mirovinske reforme u Hrvatskoj bez dva važna preduvjeta - da se razradi i provede cjelovita reforma obveznog Drugog mirovinskog stupa, te da se provede odvajanje mirovina stečenih radom od ostalih mirovina stečenih prema posebnim propisima“ , zaključila je mr. Višnja Fortuna

Glavni tajnik Matice

mr. sc. Predrag Fleš v.r.

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske podržavaju prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava da se u trenutku umirovljenja omogući izbor svakom pojedinom osiguraniku hoće li ostati u drugom stupu ili s doprinosima i prinosima prijeći natrag u prvi stup i ostvariti jednaka prava uključujući i dodatak od 27 posto. Ministar Marko Pavić posve je razložno iznio taj prijedlog i njime nije ukinuo drugi mirovinski stup, ali je načeo reformu drugog obveznog mirovinskog stupa i tako prvi put uvažio i mišljenja koja Matica i Sindikat umirovljenika već godinama iznose .
U javnim reagiranjima proteklih dana to je uzbudilo privatne bankare i njihove lobije i zagovornike koji se u medijima predstavljaju kao tobožnji zaštitnici sadašnjih, a posebno budućih umirovljenika.
Matica i Sindikat umirovljenika upozoravaju na negativne strane drugog mirovinskog stupa, koji je uveden pod pritiskom Svjetske banke 2002. godine kao tzv. kapitalizirana štednja. Nastao je tako što je smanjena uplata u prvi stup generacijske solidarnosti sa 20 na 15 posto od bruto plaće zaposlenih pa se pet posto obavezno uplaćuje u drugi stup. Prebacivanjem tih pet posto, što je godišnje više od pet milijardi kuna, u privatne mirovinske fondove, stvoren je ogroman financijski nedostatak za isplatu sadašnjih mirovina pa se to namiruje iz državnog proračuna. Država stoga uzima taj isti novac od bankara, zadužuje se i plaća visoke kamate pa je takav model doveo do enormnog povećanja državnog javnog duga.
Europa uglavnom ne pozna obvezni Drugi stup kojeg napadno guraju lobiji privatnog financijskog kapitala u Hrvatskoj. Većina zemalja u tranziciji, među kojima su Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, koje su imale sličan model drugog stupa kao i Hrvatska, praktički su ga ukinule, a Češka i Slovenija su takav model odbile uvesti odmah na početku.
U Drugom stupu sada je u Hrvatskoj akumulirano oko 95 milijardi kuna i očito je to preveliki zalogaj, koji traži vrlo ozbiljne i odgovorne odluke o njegovoj sudbini, ali se ne smiju zanemariti iskustva drugih zemalja. Protivimo se povećanju izdvajanja u drugi stup, a posebno na račun prvog stupa iz kojeg mirovinu primaju gotovo svi sadašnji umirovljenici.
Kad je riječ o dodatku na mirovinu od 27 posto, glasnogovornici financijske industrije netočno, tendenciozno i namjerno stvaraju paniku, jer ovdje nitko nikome ništa ne otima i ne oduzima. Pravo na dodatak na mirovinu imaju samo umirovljenici koji su mirovinu ostvarili isključivo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 1999. na dalje. Od 1. siječnja 2012. dodatak na mirovinu postao je sastavni dio mirovine, ali se on ne odnosi na umirovljenike koji ne uplaćuju puni mirovinski doprinos od 20 posto u prvi stup.
Sadašnji težak položaj umirovljenika i njihovo siromaštvo treba rješavati mirovinskom reformom, a u okviru toga i kroz reformu drugog obveznog mirovinskog stupa, vrući krumpir, kojeg se ni jedna hrvatska vlada do sada nije usudila dirati. Ova ga se samo dotakla, iako je, po mišljenju umirovljeničkih udruga trebala izvršiti dubinsku reformu drugog mirovinskog stupa po ugledu na druge zemlje u tranziciji.
A mirovine u Hrvatskoj, prema upozorenju Europske komisije, u odnosu na prosječne plaće, najniže su u Europskoj uniji. Stoga je prioritet promjena formule za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavilo daljnje osiromašivanje već osiromašenih umirovljenika.
Nema stvarne mirovinske reforme u Hrvatskoj i bez dva važna preduvjeta: da se razradi i provede cjelovita reforma obveznog drugog mirovinskog stupa, te da odvajanje svih mirovina prema posebnim propisima. Kad se od ukupnog godišnjeg troška za sve mirovine (38 milijardi kuna) odbije 21 milijarda kuna prikupljena doprinosima, ostaje manjak od 17 milijardi. No, od toga nešto više od 6 milijardi godišnje čini trošak drugog obveznog mirovinskog stupa (pet posto doprinosa, kamate i naknade), a oko 6 milijardi je trošak mirovina po posebnim propisima. Sve druge mirovine temeljem rada i solidarnosti (obiteljske, invalidske) su izrazito niske i terete javni proračun samo s dodatnih četiri milijarde kuna.
Očekujemo od ove mirovinske reforme mjere zaustavljanja daljnjeg siromaštva umirovljenika.

 

Matica umirovljenika Hrvatske

Višnja Fortuna, predsjednica

Sindikat umirovljenika Hrvatske

Jasna A. Petrović, predsjednica

     Izborna Skupština Matice umirovljenika Hrvatske, na kojoj izabrano novo vodstvo na čelu s mr. Višnjom Fortunom, održana je 3. svibnja 2018. u velikoj dvorani „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu.

     Matica umirovljenika Hrvatske, nakon niza upozorenja u javnosti i argumenata protiv izmjene sadašnjeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama u dijelu koji se odnosi na starije vozače, s ogorčenjem osuđuje prijedlog amandmana Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista koji u Saboru, vjerojatno pod utjecajem privatnih liječničkih lobija, ponovno želi uvesti diskriminaciju prema starijim osobama.

      U povodu 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba Matica umirovljenika Hrvatske, uz čestitke svim umirovljenicima i osobama treće dobi, danas šalje poruku javnosti Vladi, Saboru i drugim nadležnim institucijama, s upozorenjem na težak položaj umirovljenika i njihovo siromaštvo koje je postalo zabrinjavajuće.

     Matica umirovljenika Hrvatske uputila je danas oštro upozorenje i poziv Vladi Republike Hrvatske da hitno promijeni formulu za usklađivanje mirovina jer je primjenom sadašnjeg načina praćenja rasta plaća i potrošačkih cijena najveći broj umirovljenika i starijih osoba doveden u zonu siromaštva.

     U ovoj 2017. godini mirovine su zaostale za punih 2,55 posto u odnosu na rast plaća što je najlošiji godišnji rezultat u posljednjih 18 godina, objavio je Hrvatski umirovljenički list u najnovijem broju. Ukupno su mirovine zaostale za rastom plaća od 1999. godine kada se primjenjuje ovakav model „usklađivanja“, za čak 13,84 posto. TKO ĆE TO UMIROVLJENICIMA NADOKNADITI I KADA?

     Umirovljenici su najavili Vladi da je očekuje vruća jesen, jer se čaša prelila i više ne mogu trpjeti toliko osiromašivanje koje je mnoge dovelo u neizdrživu situaciju. Prvi masovan prosvjed održat će se u utorak 10. listopada 2017. godine pod nazivom „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“, a organizator je Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Susret pjevačkih zborova Matice umirovljenika Hrvatske, pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, održat će se u utorak 3. listopada u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

     Novi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić održao je u ponedjeljak, 24. srpnja, prvi sastanak s čelnicima umirovljeničkih udruga - predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem i zamjenikom predstavnika Matice u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe Savom Eškičevićem, predsjednicom i zamjenikom predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske – Jasnom A. Petrović i Milanom Tomičićem.

     Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražili su hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s ciljem da se razmotri Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se nameće ponovno uvođenje obaveznog liječničkog pregleda za produljenje vozačke dozvole starijim vozačima.

Matica umirovljenika Hrvatske, nakon brojnih javljanja svojih članova i drugih osoba treće dobi, traži od Vlade Republike Hrvatske, da najhitnije intervenira i spriječi manipulacije državne - Hrvatske poštanske banke koja je ovog mjeseca onemogućila redovnu isplatu mirovina najsiromašnijim umirovljenicima.

SPISAK PRIORITETA

U ime 25 posto građana Hrvatske starijih od 60 godina i umirovljenika svih kategorija od Vlade RH očekujemo da se pismeno očituje na prioritetna pitanja od interesa za tu zapostavljenu i zaboravljenu populaciju.

Usklađivanje mirovina u 2016. godini bilo je, kao i prethodnih godina, toliko nisko da je većina svedena na razinu socijalnih davanja. Nismo zadovoljni s postojećom formulom za usklađivanje i zato smo uputili Vladi prijedlog da se taj model hitno promijeni kako bi se bar donekle poboljšao težak položaj ljudi treće dobi, izjavio je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.

Matica i Sindikat umirovljenika, koji zajedno broje više od 300.000 članova, predlažu da mirovine rastu u skladu s povoljnijim indeksom rasta plaća ili cijena te da se ne manipulira njihovom kombinacijom na dosadašnji način jer je prevelik broj umirovljenika spao na razinu siromaštva.
          U intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu Kovačić je upozorio da je državni proračun za 2017. godinu donešen, a da najveće udruge umirovljenika - Matica i Sindikat, nisu bili u mogućnosti sudjelovati u raspravi o njemu. Ocijenili smo da je Vlada namjerno odugovlačila s imenovanjem svojih predstavnika u Nacionalno vijeće sve dok državni proračun nije donešen i tako izbjegla socijalni dijalog s umirovljeničkim udrugama koje su krajnje nezadovoljne rješenjima što se odnose na umirovljenike, rekao je Kovačić.
Prosječna mirovina je trenutno u Hrvatskoj svega 2.250 kuna što znači da je znatno više od polovice ukupnog broja umirovljenika ispod tog prosjeka i da su došli u neizdrživu situaciju. Mirovine su posljednjih godina spale ispod 40 posto prosječne plaće i mi upozoravamo da je to šokantno jer smo na samom dnu u odnosu na ostale zemlje u Europi, pa čak i one znatno siromašnije od Hrvatske. Svakako da ćemo pojačati naše aktivnosti i zaoštriti ovo pitanje jer to od nas zahtijeva naše brojno članstvo, ali i svi umirovljenici kojih je više od 1,2 milijuna u Hrvatskoj, ističe Kovačić.
         Nećemo odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje. To je u skladu s praksom u najvećem broju zemalja Europske unije i mi ne tražimo ništa izvan toga, poručuje Kovačić.
Matica uz to čvrsto stoji na odluci da se ukine obvezni Drugi stup mirovinskog osiguranja i da on postane dobrovoljni kao u većini europskih zemalja, iako je najviše onih među njima koje Drugi stup uopće nemaju. Taj stup obveznog mirovinskog osiguranja kod nas je oblik loše privatizacije mirovinskog sustava i ne rješava probleme sadašnjih kao ni budućih umirovljenika. Poručujemo Vladi da nije dobro ako više uvažava lobije za interese privatnog financijskog kapitala, nego izvorne interese umirovljenika koje mi prezentiramo.
         U kontaktima s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava su obećali da će uskoro biti potpisan Sporazum s Vladom o formiranju novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i očekujemo da će to biti učinjeno odmah na samom početku nove 2017. godine naglasio je Kovačić. Taj oblik socijalnog dijaloga treba unapređivati i stalno dograđivati tako da on postane obaveza u Republici Hrvatskoj koja je i Ustavom definirana kao socijalna država.

U Zagrebu, 21. prosinca 2016.
Predsjednik Matice
Josip Kovačić v.r.

     Dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, koje zastupaju oko 300.000 umirovljenika, zainteresirane su za najavljene „hitne sveobuhvatne porezne reforme koje će obuhvatiti najmanje 16 zakona“, osobito stoga što ni u jednom javnom nastupu nisu spomenute starije osobe, iako čine 24 posto stanovništva (stariji od 60 godina), niti su pozvani na dijalog. Također, na osnovu ovih izmjena krojit će se proračun koji će odrediti Vaš cijeli mandat.

Matica umirovljenika Hrvatske, najveća umirovljenička udruga s 280.000 članova, pozitivno je prihvatila prijedlog Vlade RH da se u Zakon o sigurnosti prometa na cestama vrati odredba po kojoj nije obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole vozačima s navršenih 65 godina života.

Matica umirovljenika Hrvatske podržava izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju posebno jačanju uloge domova zdravlja u koje bi se uvele i usluge liječnika specijalista. To bi bilo osobito važno za ljude starije životne dobi, a time bi se zdravstvene usluge približile njihovom mjestu boravka, a smanjile bi i liste čekanja u bolnicama zbog specijalističkih pregleda.

Matica umirovljenika Hrvatske podržava prijedlog da se privremeno zamrzne uplata doprinosa u drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja, ali zahtijeva da se ta sredstva preusmjere u prvi stup međugeneracijske solidarnosti. Od 2002. godine u drugi obvezni stup kapitalizirane štednje već je akumulirano više od 58 milijardi kuna, a to je novac koji je otkinut iz sigurnijeg sustava generacijske solidarnosti i usmjeren u nesigurniju individualnu kapitaliziranu štednju, u privatne bankarske fondove.

SEDAM DESETLJEĆA POSVEĆNIH UMIROVLJENICIMA

     Matica umirovljenika Hrvatske temeljito se priprema za obilježavanje 70. obljetnice od svog osnutka i uspješnog djelovanja koje će se odvijati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

     Matica umirovljenika Hrvatske poziva svoje članove, ali i sve umirovljenike da se masovnije odazovu na izbore i da daju svoj glas onima koji nude najbolja rješenja za izlaz iz teške krize i siromaštva u koje su umirovljenici dovedeni prije svega zbog dosadašnjih loših politika.

     Središnja svečanost u povodu obilježavanja 70. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, održana je 9. lipnja u velikoj dvorani „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu.

SREDSTVIMA JAVNOGA PRIOPĆAVANJA HRVATSKI UMIROVLJENICI TRAŽE RASPRAVU O ZDRAVSTVENIM ZAKONIMA NA NACIONALNOM VIJEĆU ZA UMIROVLJENIKE I STARIJE OSOBE

PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ POKROVITELJ

     Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 70. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske.