• 01 4550 619
  • Ponedjeljak - Petak : 8-15

MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE

Adresa:  Preradovićeva 33/3 10000 Zagreb

IBAN: HR142340 0091 1000 10338

OIB: 77667944125

Tel.: (01) 4550-619

Fax: (01) 4818-281

e-mail: 

web:  https://www.muh.hr

                                                                                                                                                         Muh

            Matica umirovljenika Hrvatske, najveća je umirovljenička organizacije u Republici Hrvatskoj u koju je uključeno 279.000 članova. Ukupno u njoj djeluje 370 udruga i preko 811 podružnica i klubova umirovljenika u svim općinama, gradovima, županijama. Utemeljena je kao dragovoljna, samostalna, interesna, socijalna, humanitarna i neprofitabilna zajednica udruga umirovljenika.
             Matica postoji od 1946. godine i spada među najstarije organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Predlaže rješenja parlamentu, Vladi, ministarstvima, vladinim i nevladinim institucijama, političkim strankama te mirovinskim, zdravstvenim i drugim ustanovama za poboljšanje materijalnog, zdravstvenog i ukupnog društvenog položaja umirovljenika i starijih ljudi.
               Matica umirovljenika Hrvatske poduzima i sasvim konkretne aktivnosti kako bi pomogla ljudima starije dobi. Tako udruge – njene članice, organiziraju nabavku zimnice, mesa, voća i povrća, kao i ogrijeva po povoljnijim cijenama i uz plaćanje na više rata, a njeni volonteri obilaze bolesne i nemoćne, organiziraju druženje u klubovima, podružnicama i udrugama. Nude sadržaje u koje spada i kulturno umjetnička aktivnost, sport, zabava i rekreacija, ali i preventivno zdravstveno djelovanje.
            Matica sklapa ugovore s trgovačkim i osiguravajućim kućama, lječilištima, prijevozničkim, turističkim, hotelsko-ugostiteljskim, kulturnim, sportskim i drugim organizacijama i institucijama, kako bi postigla popust u cijenama za umirovljenike na temelju jedinstvene članske iskaznice. To je najkonkretniji i najnoviji potez kojim Matica svojim članovima organizirano pomaže.
Takva vrsta ugovora sklopljena je i s poslovnim partnerima, ne samo u Hrvatskoj, nego u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.
          Matica razvija i međunarodnu suradnju osobito s organizacijama umirovljenika iz susjednih i drugih europskih zemalja, širi prijateljstvo i solidarnost. Članica je EURAGA - europske federacije starijih osoba koja djeluje u 32 zemlje, a EURAG je kolektivni član AGE (Ejdža) - Platforme Europa, mreže koja okuplja oko 150 organizacija za osobe starije dobi.
           Matica je predložila da se u Republici Hrvatskoj donese Deklaracija o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi starije dobi i traži da to usvoji Hrvatski parlament te da stranke pokušaju postići konsenzus oko tog dokumenta.  


MUH 3png