Dogovoren covid dodatak za umirovljenike

Dogovoren covid dodatak za umirovljenike

Najviše će dobiti oni s najmanjim mirovinama. Dakle, umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna mirovine dobit će 1200 kuna, oni kojima je mirovina od 1500 do 2000 sjest će 900 kuna, dok će umirovljenici sa 2000 do 3000 kuna mirovine dobiti 600 kuna, a oni koji primaju između 3000 i 4000 kuna dobit će jednokratno 400 kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se 12. travnja u Banskim dvorima s predstavnicima umirovljenika – predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortuna, potpredsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović i predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Veselkom Gabričevićem, na kojem je zaključen konačan dogovor o iznosu Covid dodatka umirovljenicima zbog otežanih uvjeta života u ovo vrijeme pandemije. U razgovoru su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
- Proteklih tjedana vodili smo razgovore kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina u društvu, a to su naši sugrađani starije dobi, naši umirovljenici - rekao je Plenković dodavši kako umirovljenika imamo milijun i 240.000, a zaposlenih, odnosno onih koji uplaćuju doprinose milijun i 550.000.
- U ovim okolnostima umirovljenici su bili dodatno pogođeni zbog epidemije i u tom kontekstu kroz zajedničke razgovore zaključili smo kako je potrebno donijeti odluku, a donijet ćemo je u srijedu 14. travnja, kojom ćemo umirovljenicima jednokratno isplatiti pomoć radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom.
A iznos Covid dodataka podijeljeni su u nekoliko kategorija umirovljenika ovisno o njihovim mirovinama.
- Ovo jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ono ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja - naglasio je premijer dodavši kako će Covid dodatak dobiti oko 850.000 umirovljenika.
- Vlada će za ovu namjenu morati izdvojiti oko 600 milijuna kuna. Mi smo u ovim okolnostima napravili maksimalno što možemo i nadamo se da će ova jednokratna isplata ipak pomoći umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu. Vjerujem da je ovo dobar doprinos - rekao je Plenković i dodao da će isplata dodatka biti krajem travnja ili početkom svibnja.
Onima koji su mirovinu stekli radeći u inozemstvu, isplata će biti u srpnju, rekao je ministar Josip Aladrović.
Potpredsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna Petrović, pohvalila je Ministarstvo rada jer su "vrlo osjetljivo prihvaćali sve naše upite i inzistiranja i time pomogli da dođemo do nečega što će u svakom slučaju razveseliti, ali pomoći ljudima u uvjetima pandemije da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i preživjeti malo dostojanstvenije."
- Naravno, bilo bi divno kada bi mirovine porasle za toliko s obzirom da je zadnja indeksacija bila samo 0,56 posto i da smo došli, nažalost, do udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto. To govori da mirovine i dalje padaju u realnom smislu, ali u svakom slučaju ovo je do sad najveće davanje umirovljenicima i želimo zahvaliti premijeru na njegovoj pouzdanosti. Jer kada smo prije godinu dana započeli s inicijativom, ubrzo je uslijedio i sastanak na kojem je premijer dao obećanje.
Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika, izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom.
- Napravljen je velik iskorak za naše umirovljenike. Imamo upite zašto nije svim umirovljenicima, uvijek postoji još nešto, ali mislim da je cenzus od 4000 kuna potpuno solidan cenzus i to je veliki broj onih siromašnijih koji će dobiti ovu pomoć. Tri-četiri tjedna smo imali malo pauze pa su nas zvali, a jedina rečenica koja je bila sigurna je da je premijer obećao i da će to tako biti - rekla je te pohvalila dodatno razumijevanje ministra Aladrovića zbog odluke o povratku Domova umirovljenika na županijsku razinu.
Predsjednik stranke umirovljenika, Veselko Gabričević, izrazio je zadovoljstvo što u razgovorima s Vladom nije bilo gluhog telefona.
- Nama je svima jasno da ova sredstva nisu dostatna da bi velik broj umirovljenika pokrpao sve rupe u svom budžetu, no mnogima će itekako mnogo značiti i mnogi će od jedne mirovine dobiti još jednu mirovinu. Vlada je, kako je rekao, uložila napor da dođe do ovih sredstava jer ona nisu bila predviđena u proračunu i vjerujem da ih nije bilo lako iznaći.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281