Konstituirano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe

Konstituirano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe

     U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 1. listopada 2020. godine,

održana je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, na kojoj su izabrane nova predsjednica Vijeća Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske kao i potpredsjednica Majda Burić, državna tajnica.
     U Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe polovicu članova predstavljaju umirovljenici - tri iz Matice i tri iz Sindikata umirovljenika Hrvatske. Iz Matice su mr. Višnja Fortuna, koja je u dosadašnjem mandatu po redosljedu obavljala dužnost predsjednice Vijeća, a njen zamjenik je glavni tajnik Matice mr. sc. Predrag Fleš, druga članica je mr. sc. Zdenka Čuhnil iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a njena zamjenica Jadranka Bahlen iz Varaždinske županije. Treći član je iz grada Zagreba Krešimir Pavlinić, a njegova zamjenica Đurđa Novaković.
     Povećanje mirovina i promjena modela njihovog usklađivanja s prosječnom plaćom neke su od ključnih tema o kojima će u idućem razdoblju, kako je istaknuto, raspravljati Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe.
Nedavno je potpisan Sporazum između Vlade i umirovljeničkih udruga o Nacionalnom vijeću kao savjetodavnom tijelu za područje mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba. Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.
     Na konstitruirajućoj sjednici Vijeća ministar rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović čestitao je Međunarodni dan starijih osoba i rekao da će se na sjednicama Vijeća razgovarati o svim otvorenim temama.
“Interes nam je uspostaviti socijalni dijalog s umirovljenicima u cilju poboljšanja mirovinskog i sustava socijalne skrbi kao i svih sustava koji se bave starijim osobama”, rekao je Aladrović.
Iako je vijeće savjetodavno tijelo, ministar kaže kako žele da iz njegova rada nastanu konkretne mjere i vidljivi efekte te da Vijeće ne bude samo “paravan za nekakav dijalog”.
     Jedna od tema bit će i sprječavanje epidemije Covida-19 među starijim osobama, a sredinom listopada kreće se s kampanjom podizanja svijesti o širenju te bolesti među starijom populacijom.
U tu svrhu 24. kolovoza 2020. osnovano je i Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 nad starijim osobama koje vodi epidemiolog prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281