Potpisan Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Potpisan Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.
Višnja Fortuna je nakon potpisivanja kazala da se sporazumom otvara nova stranica socijalnog dijaloga Vlade i umirovljenika.
- Nastavit ćemo s radom tamo gdje smo stali. Razgovarali smo već s ministrom rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem. Nadam se da će daljnji rad biti na obostrano zadovoljstvo, izjavila je.
Jasna A. Petrović je kazala "da će ovaj mandat Vlade, uz mnoge teškoće koje su prisutne kao što je koronavirus, biti obilježen i siromaštvom starijih osoba". Govorila je o tome da je 61 posto mirovina niže od hrvatske linije siromaštva.
- To će biti na dnevnom redu ovoga Vijeća, ali i Vlade. Nadamo se da će se mnoge stvari uspjeti poboljšati, a prije svega problemi obiteljskih mirovina i općeg siromaštva, osobito samačkih domaćinstava, kazala je Petrović.
Premijer Andrej Plenković istaknuo je da mu je zadovoljstvo ovom prigodom još jednom staviti u prvi plan prava sugrađana starije dobi. Dodao je da je u prvom mandatu Vlade imao uspješnu suradnju s Maticom umirovljenika Hrvatske i Sindikatom umirovljenika i kroz Vijeće i u drugim prigodama kada je bila riječ o mirovinskoj reformi ili pak pravima umirovljenika.
- Želim zahvaliti i Matici i Sindikatu na korisnim inicijativama kada je bila riječ o problematici zakona koji se bavio pravima umirovljenika. Nastojali smo u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima prihvatiti sve što je bilo korisno i dobro. Jedan od primjera je dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje nakon koje je situacija bitno bolja nego što je bila, dodao je.
Govorio je i o "proširenju kruga umirovljenika", temeljem mirovinske reforme. Kazao je da umirovljenici mogu raditi uz istovremenu isplatu mirovine. Najavio je i uvođenje primjerenijeg načina isplaćivanja mirovina. Istaknuo je da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima 15.500 umirovljenika, koji uz to što primaju mirovinu dodatno i rade. Naglasio je i da ova Vlada neće dopustiti da mirovine bilo kada dođu u pitanje.
Premijer je izjavio i da na visinu mirovine jako utječe duljina radnog staža te iznio da je prosječna mirovina za 40 godina radnog staža 4.669 kuna.
- Uvjeren sam da ćemo i u ovom mandatu napraviti dodatne iskorake. Cilj nam je povećati mirovine za 10% do kraja mandata. U prethodnom mandatu su se povećale za 12%, a najniže za dodatnih 3%. Osim toga, želimo dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu dodatno raditi, naglasio je Plenković.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281