Fortuna i Petrović razgovarale s ministrom Aladrovićem

Fortuna i Petrović razgovarale s ministrom Aladrovićem

Predsjednice umirovljeničkih udruga - Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, mr. Višnja Fortuna i Jasna A. Petrović, u srijedu 2. rujna 2020. razgovarale su s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem o nastavku rada, odnosno uspostave novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe - savjetodavnog tijela Vlade RH. Postignuta je suglasnost da se 1. listopada 2020. godine, na Međunarodni dan starijih osoba, održi svečana konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.
Razgovaralo se i o drugim prijedlozima MUH-a i SUH-a vezanima za usklađivanje mirovina te poboljšanje kvalitete života umirovljenika za vrijeme pandemije koronavirusa, pri čemu su predložile da se jednokratno isplati dodatak solidarnosti za umirovljenike i to u iznosima obrnuto proporcionalnima visini mirovine. Na taj način bi siromašniji dobili više, a oni s višim mirovinama manje.
Fortuna i Petrović pozvale su ministra da se založi u Vladi za produljenje odgode ovrha mirovina sve dok se ne donese po hitnom postupku kvalitetniji Ovršni zakon.
Nakon dugotrajnog lobiranja umirovljeničkih udruga, ministar Aladrović je potvrdio da su stečeni uvjeti da se vlasnička prava nad županijskim domovima „spuste“ s HZMO-a na županije, čime će se dati poticaj proširenju kapaciteta i poboljšanju smještaja.
Razgovaralo se i o potrebi unapređenja modela usklađivanja, kako bi se zaustavio pad udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji sada iznosi 37,3 posto, te je zatraženo da se preispitaju posljednja dva izračuna indeksacije zbog promjene metodologije i retroaktivne promjene iznosa prosječne bruto plaće. Dogovoreno je kako će se nastaviti i promišljanje novog modela obiteljske mirovine.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281