Zajednička inicijativa Matice i Sindikata umirovljenika

Zajednička inicijativa Matice i Sindikata umirovljenika

PRODULJITE OBUSTAVU OVRHA U UVJETIMA PANDEMIJE DO DONOŠENJA NOVOG OVRŠNOG ZAKONA!

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, dvije najveće umirovljeničke udruge, podsjećaju da u ponoć 18. listopada 2020. istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, a što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika.

SUH je već prethodno inicirao i pozdravio i dosadašnje dvije odgode temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima  za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., a sada to čini zajedno s Maticom umirovljenika. U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika. Napominjemo kako je u Hrvatskoj u dobnoj skupini 65+ zamjetna visoka stopa rizika od siromaštva, a prosječan udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 37,3 posto, što je najniže u Europskoj uniji. 

Zbog toga Matica i SUH zahtijevaju da se uvede produljenje obustave ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona, kojim bi se pojeftinio postupak i uvelo razmjerno plaćanje duga, a ne kamate prije glavnice.

 

Matica umirovljenika Hrvatske Sindikat umirovljenika Hrvatske
Višnja Fortuna, predsjednica Jasna A. Petrović, predsjednica
 višnja foruna potpis  petrovic potpis