Pedeset posto umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna

Pedeset posto umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna

Matica umirovljenika Hrvatske upozorava na težak položaj i sve veće siromaštvo umirovljenika što potvrđuje i njena analiza iz koje se vidi da točno 50 posto, odnosno 575.000 umirovljenika, prima prosječnu mirovinu od svega 1.420 kuna i to nakon nedavnog usklađivanja od 0,7 posto.

Prema najnovijim podacima prosječna mirovina svih umirovljenika, stečena na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, sada je 2.523 kune, a to je samo 37,5 posto prosječne neto plaće što je najniže od svih europskih zemalja. Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće i stoga Matica poziva sve stranke da u svojim izbornim programima ponude rješenja za te egzistencijalne probleme osoba starije dobi koji čine trećinu ukupnog biračkog tijela.

Brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju. Sve veće siromaštvo je i posljedica postojeće formule za usklađivanje mirovina koja je osnovni uzrok njihovog stalnog pada u odnosu na rast plaća. Matica stoga ponovno predlaže promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći. Uz ostalo Matica je već predložila i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga. Dijalog o tome s Vladom, preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, već je započet i Matica izražava nadu da će biti i pozitivno završen.

Zagreb, 26. svibnja, 2020.

Predsjednica Matice mr. Višnja Fortuna

višnja foruna potpis

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281