Oštećena zgrada Matice statički je stabilna

Oštećena zgrada Matice statički je stabilna

     Matica umirovljenika Hrvatske, uz obustavu aktivnosti u udrugama zbog epidemije korona virusa, osjeća i posljedice potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka ove godine.

Mnogi objekti u gradu su nakon potresa ozbiljno oštećeni, a najviše oni koji su smješteni u staroj gradskoj jezgri i od kojih su mnogi važni spomenici povijesti i kulture. Ni zgrada Matice umirovljenika Hrvatske u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, nije ostala pošteđena, posebno u unutrašnjosti i na krovištu. Na poziv glavnog tajnika Matice Mr. sc. Predraga Fleša, ubrzo nakon potresa, došli su eksperti za ocjenu oštećenja zgrade i snimili stanje.

     U zgradi se nije moglo raditi, a nakon uvida stručnjaci su konstatirali oštećenja po kojima je objekt Matice u Preradovićevoj, „zahvaćen nizom pukotina“, ali „nema statičke nestabilnosti“ te se „u zatečenom stanju može nesmetano koristiti, uz napomenu sanacije nastalih oštećenja“. U službenom očitovanju o stanju objekta Matice umirovljenika Hrvatske je navedeno: „Sve pukotine se odnose prvenstveno na pucanje žbuke i ne predstavljaju statičko narušavanje stabilnosti samog objekta“. U ime Matice predsjednica mr. Višnja Foruna i glavni tajnik Mr. sc. Predrag Fleš su izrazili zahvalnost i odli priznanje članovima Hrvatske strukovne udruga eksperata i sudskih vještaka koji su, i pored obaveza pregleda velikog broja važnih objekata, uvrstili zgradu Matice među prioritete.

      Osobito su zahvalili i predsjedniku strukovne udruge eksperata Goranu Maziji, dipl. inž. stalnom sudskom vještaku Županijskog suda u Zagrebu koji je sa svojim vrsnim suradnikom Darijom Knapićem i osobno obišao prostorije Matice i utvrdio stupanj oštećenja. Predsjednica i glavni tajnik Matice su izrazili zadovoljstvo što je popravak krova i rušenje dimnjaka, te zavarivanje krovne folije na zgradi Matice riješeno odmah drugi dan, posebno zahvaljujući i zalaganju pomoćnika direktora Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva Nevena Blaževića.  

muh potresSlika 1: Pukotine na unutarnjem zidu u zgradi Matice pokazuju sudski vještak Goran Mazija i glavni tajnik Matice mr. sc. Predag Fleš

Zgrada Matice 2 uz tekst

Slika 2: Stručnjaci – Goran Mazija i Dario Knapić utvrđuju stupanj oštećenja u zgradi Matice


Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281