DAN MATICE UMIROVLJENIKA HRVATSKE 25. TRAVNJA

Matica umirovljenika Hrvatske, u koju je uključeno preko 400 udruga sa svojim klubovima i podružnicama, obilježava 25. travnja Dan Matice i 74. obljetnicu osnivanja ove najveće i najstarije organizacije civilnog društva koja okuplja umirovljenike i starije osobe u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana Matice planiramo za slijedeću godinu svečanim skupom i dodjelama priznanja, novim inicijativama i prijedlozima obzirom da zbog pandemije to ove godine nismo u mogućnosti.
Podsjećamo da je Matica osnovana 25. travnja 1946. godine pod nazivom „Zemaljsko udruženje penzionera, njihovih udova i djece NR Hrvatske“ i više od sedam desetljeća, organizira razne oblike druženja umirovljenika, kulturno-umjetničku aktivnosti, sport i rekreaciju, izlete i zabave kao i pomoći svojima članovima kada je to potrebno.
Cijelo vrijeme postojanja Matica je povećavala broj svoga članstva provodeći aktivnosti, a sada i projekte i programe koji će zasigurno dati jedan veliki vjetar u leđa našem članstvu.
Brojne generacije njenih članova i vodstava s puno entuzijazma su razvijali i unapređivali rad Matice umirovljenika Hrvatske u svim fazama njene povijesti.
Matica je surađivala sa svim Vladama u Republici Hrvatskoj, objavljivala priopćenja za javnost; upućivala otvorena pisma ministarstvima, Vladi i Saboru kako bi zaštitila prava i interese svojih članova i svih umirovljenika. Organizirala je brojne susrete umirovljenike, sudjelovala na raznim skupovima, okruglim stolovima; zapravo pokrivala sve teme koje su bile od interesa za umirovljenike, predlagala zakonska i druga rješenja za umirovljeničku populaciju i zaštitu njihovih prava.
Stoga su umirovljenici u Matici prepoznali svog autentičnog predstavnika koji se desetljećima dokazuje u borbi za njihova prava.
Upravo na prijedlog Matice umirovljenika Hrvatske formirano je i Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe - savjetodavno tijelo pri Vladi Republike Hrvatske koje razmatra sve prijedloge zakona i propisa što se odnose na umirovljenike i starije osobe, prije nego idu na odlučivanje u Vladu i Sabor. Nacionalno vijeće djeluje od 2010. godine, a u njegovom radu sudjeluju predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske te nadležna ministarstva.
Suradnja Matice i Sindikata umirovljenika Hrvatske je partnerska i kroz nju smo zajednički radili i djelovali te iznosili niz inicijativa i prijedloga u rješavanju problema umirovljenika i starijih osoba.
Svoje aktivnosti Matica je morala neprestano unapređivati i prilagođavati interesima svoga članstva, organizirati one sadržaje koji su umirovljenicima bili najpotrebniji. Gotovo da nema ni jedne općine ili grada u Republici Hrvatskoj u kojoj ne postoji udruga ili podružnica Matice, a rasprostranjena je i u brojnim manjim mjestima u kojima okuplja umirovljenike i organizira razne programe i projekte.
U radu i djelovanju Matice sudjeluju i volonteri, ljudi dobre volje koji zajedno sa članicama i članovima nose aktivnosti Matice, nesebično pomažu drugima, olakšavaju život onima kojima je to potrebno.
Matica je sklopila i više od stotinu ugovora s poslovnim partnerima kojima osigurava povoljnije cijene roba i usluga. Na taj način pomaže svojim članovima da im se omoguće
povoljnije uvjeti za one aktivnosti i sadržaje koje se odnose na poboljšanje kvalitete njihova života.
Službeno glasilo Matice - "Hrvatski umirovljenički list"- pokrenuto je također 1946. godine, s time što je prvi broj izašao 1. siječnja 1947. pod nazivom "Glas penzionera". HUL se uspio održati jer je bio i ostao jedan od čimbenika snage i jedinstva Matice umirovljenika Hrvatske i njenih udruga, članstva i vodstva.
Podsjećamo da je Hrvatski umirovljenički list, glasilo Matice, odlikovan 2007. godine Poveljom Republike Hrvatske „za zasluge u radu koje je od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku“.
Današnje vodstvo Matice s predsjednicom, glavnim tajnikom, članovima Predsjedništva i članovima Izvršnog odbora nastavilo je djelovati i širiti aktivnosti Matice, osobito preuzimajući europske vrijednosti civilnog društva pa i kreirajući projekte i programe koji su primjereni suvremenom radu udruga.
Danas smo svjesni da za nas umirovljenike ne postoji nešto što je lako, pa tako ni ovo vrijeme pandemije. Naše društvo može biti ponosno na svoje umirovljenike i osobe starije životne dobi koji u ovim osjetljivim vremenima poštuju odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i čuvaju sebe i svoje najmilije. Također čekamo bolje dane kada ćemo se ponovo moći družiti, okupljati, biti zajedno onako kako mi to najbolje znamo.
Zahvaljujemo svima koji ste Vašim predanim, vrijednim radom i trudom stvorili našu Maticu kao najveću udrugu u Hrvatskoj kroz koju se iz generacije u generaciju štite prava umirovljenika. Zahvaljujući Vama Matica je postala i ostala autentičan predstavnik svih umirovljenika koja će i nadalje svojim radom, djelovanjem i odgovornošću biti Vaš branik.

Skuptina Matice 2019

Na slici: Skupština Matice umirovljenika Hrvatske 16. svibnja 2019. godine na kojoj je donesena odluka da se 25. travnja obilježava kao Dan Matice

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281