Promjene u sustavu obiteljskih mirovina

Promjene u sustavu obiteljskih mirovina

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna nastupila je 3. veljače 2020. godine u emisiji HTV-a „Dobar dan Hrvatska“ u kojoj se razgovaralo o prijedlogu za promjenu sustava obiteljskih mirovina. U emisiji su gošće bile i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak i zamjenica predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske Biserka Budigam.

U Republici Hrvatskoj, kako je na početku izneseno, ima 220.000 umirovljenika koji primaju obiteljsku mirovinu s prosjekom od 2.300 kuna. Radi se o 19 posto umirovljenika u odnosu na ukupan broj od oko 1,24 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj.

Prema postojećem zakonu, jedina mogućnost u obitelji je da, nakon smrti bračnog partnera, supruga ili suprug može uzeti 70 posto mirovine umrloga ili zadržati samo svoju mirovinu, zavisi što je povoljnije. Stan u kojem su zajedno živjeli ima i dalje iste režije, a i drugi troškovi nisu bitno manji. Matica umirovljenika Hrvatske i SUH su upozorili da su u Europi brojne države to riješile i da starija osoba dio mirovine od preminulog bračnog partnera, nasljeđuje uz zadržavanje svoje. U Republici Hrvatskoj toga nažalost nema pa je na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe to pitanje ozbiljno pokrenuto. Sada je u fazi formiranje radne skupine koja će utvrditi koja rješenja su najpovoljnija i kako i u tom segmentu zaustaviti osiromašivanje umirovljenika .

Višnja Fortuna, koja je i predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, je izjavila da je to u ovom trenutku jedan od prioriteta Nacionalnog vijeća.

Ne može se odmah odgovoriti na pitanje kakvo rješenje će biti. Ali, prema dosadašnjim prijedlozima bračni partner bi mogao zadržati svoju mirovinu i naslijediti 20 do 50 posto mirovine bračnog druga. Međutim, analize će pokazati koje je rješenje prihvatljivo i koliko je održivo.

Svakako će se treba analizirati europska iskustva, a to bi, kako je zaključeno, bio iskorak u socijalnoj sigurnosti starijih osoba. Najvažnije je da se u to što prije krene, kazala je Višnja Fortuna .

Najavljeno je da će u ovom mjesecu radna skupina imati prvi sastanak u okviru priprema za promjene u sustavu obiteljskih mirovina.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281