Dogovoreno rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dogovoreno rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović razgovarale su s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

U srijedu 11. prosinca premijer Plenković je, kako prenosi HINA, izjavio da je sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske dogovorio rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.
»Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno«, rekao je Plenković na sjednici Vlade.
Na sastanku s predstavnicima sindikata i Matice dogovoreno je da bi taj problem pokušali riješiti u dva koraka.
Jedan je, kaže, povećanje praga za oslobađanje od plaćanja, čime bi se spriječilo ovakve situacije, a drugi je pronalazak trajnog mehanizma koji bi pratio i usklađivao okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija u kojima mirovina poraste, ali se mora platiti dopunsko osiguranje pa se opet ima manje sredstava.
Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni, rekao je premijer zahvalivši sindikatu i Matici na sugestijama.
Plenković je najavio da će nadležna ministarstva – zdravstva, financija i rada i mirovinskog sustava pripremiti prijedlog promjena zakona, kojima bi se riješio problem zbog kojeg se svake godine dio umirovljenika nađe u takvoj situaciji.
»Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem. To je poanta ove teme«, poručio je premijer predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvanu Hrelji, koji je prijetio prosvjedima umirovljenika »pod prozorom Vlade«, ako se ne riješi taj problem.
Prije susreta s predsjednikom Vlade održana je 2. prosinca sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe pod predsjednajem mr. Višnje Fortuna. Kako je priopćeno iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava na sjednici se razgovaralo o prijedlogu članova Nacionalnog vijeća iz redova umirovljenika za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Nadalje, članovi su upoznati s radom Radne skupine za utvrđivanje kriterija i uvjeta za uvođenje nacionalne mirovine.
Između ostaloga, zaključeno je da će predstavnici umirovljenika dostaviti svoje prijedloge u vezi nacionalne mirovine, predložiti provedbu inspekcijskog nadzora u privatnim domovima umirovljenika na razini županija uz uključivanje civilnog sektora te osnivanje radne skupine koja će razmotriti mogućnost uvođenja novog modela obiteljskih mirovina.
Kako smo ranije objavili predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović razgovarale su i s ministrom financija Zdravkom Marićem o povećanju prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281