Podržavamo stvaranje europskog socijalnog modela

Podržavamo stvaranje europskog socijalnog modela

     Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna sudjelovala je na općoj Skupštini AGE Platform Europe koja je održana od 12. do 14. lipnja u Bruxellesu u Belgiji. To je prvi put da najviši predstavnici Matice prisustvuju ovom europskom skupu što potvrđuje da će Matica aktivnije sudjelovati u radu AGE Platform Europe čiji je član još od 2012. godine.

     AGE Platform Europe je europska mreža od 165 organizacija za osobe starije od 50 godina koje predstavljaju izravno preko 40 milijuna starijih osoba u Europi. Najvažnije je da AGE Platform Europe nastoji predstavljati glas starijih i umirovljenika u raspravama o politici EU-a, kroz aktivno sudjelovanje njihovih reprezentativnih organizacija iz europskih zemalja te da se zalaže za europsku platformu kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi.
Glavna svrha je izraziti i promicati interese 200 milijuna stanovnika u dobi od 50 i više godina u Europskoj uniji (Eurostat, 2018.) te predlagati rješenja problema.
     Platforma AGE Europe osnovana je u siječnju 2001. godine s ciljem da poboljša i ojača suradnju između organizacija starijih osoba na razini EU-a. Članstvo je otvoreno za europske, nacionalne i regionalne organizacije i za organizacije starijih osoba. Rad AGE Platform Europe financira se sredstvima Europske unije, članarinama i donacijama.
     Aktivnosti im počivaju na relevantnim programima EU-a, Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe, s ciljem umrežavanja i povezivanja aktivnosti s nacionalnih razina.
Sadašnje demografske promjene su prilika da se stvori društvo u cijeloj Europi u kojem svi građani, bez obzira na njihovu dob, mogu uživati jednaka prava i mogućnosti. Veći broj starijih ljudi živi samostalno, ali već sada je sve mnogo onih kojima je neophodna veća skrb.
     AGE Platform Europe želi omogućiti da starije žene i muškarci mogu govoriti u svoje ime kako bi bolje zaštitili svoje interese i izrazili svoje vrlo različite potrebe.
I iz Republike Hrvatske imamo što reći Europi. Znamo da postoje demografski problemi u svim zemljama, ali tražimo da se zaustavi pad mirovina u odnosu na prosječne plaće, da umirovljenici imaju osigurano dostojanstvo u starosti.
Putem AGE Platform Europe smatramo da se mogu formirati zajednički stavovi o reformama mirovinskog sustava koji su neophodni. Njih treba u svim državama provesti tako da istovremeno osiguraju dugoročnu financijsku održivost sustava, ali i da očuvaju materijalnu sigurnost građana u starosti. To znači da podržavamo stvaranje europskog socijalnog modela koji bi bio održiv i pravedan za sve generacije.
      Dakle, ovakvi sastanci kao što je Glavnu skupština AGE Platform Europe imaju puno širi značaj i njima se doprinosi da se europska rješenja ujednačuju i da ravnopravnost bude na višoj razini, a posebno se to odnosi na pripadnike svih generacija pa i najstarijih članova društva.


S.T.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281