Podržana aktivnost koju provodi novo vodstvo

Podržana aktivnost koju provodi novo vodstvo

U Zagrebu je, u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu, 16. svibnja održana redovna Skupština Matice umirovljenika Hrvatske na kojoj je usvojeno godišnje Izviješće o radu i Program aktivnosti u narednom jednogodišnjem razdoblju kao i izmjene i dopune Statuta Matice.
Skupštinu je otvorila predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna i pozdravila sve predstavnike, a posebno zahvalila na dolasku gostima među kojima gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, Majdi Burić - državnoj tajnici u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i izaslanici predsjednika Vlade, Meliti Čičak - pomoćnici ministra rada i mirovinskog sustava, Jeleni Pavičić Vukičević zamjenici gradonačelnika, Marici Imprić Jurić predstavnici HZMO-a u ime ravnatelja Josipa Aladrovića, Ani Stavljenić Rukavina potpredsjednici Skupštine grada Zagreba, Romani Galić - pročelnici Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Robertu Marktu predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa, Biserki Budigam - potpredsjednici Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Obrazlažući Izvještaj predsjednica Višnja Fortuna je ocijenila da je Matica izvršila gotovo sve što je bilo predviđeno u prvoj godini mandata novog vodstva. Prvo smo utvrdili snimku stanja i upoznavali se s problemima.
Predsjednica Fortuna je potom obrazložila Program rada za 2019. godinu u kojem je istaknula daljnje jačanje uloge Matice na svim razinama organiziranja, od udruga u općinama i gradovima, preko zajednica udruga u županijama do Skupštine i svih tijela Matice. Važno se uključiti u natječaje, programe i projekte i osigurati kontinuirani prihod. U to trebaju ući naše udruge, a sad niste sami – imate svoju Maticu koja će vam pomoći, rekla je Fortuna. A naš zadatak je i dalje obilaziti sve naše županije i razviti čvrstu suradnju.
U Program rada Nacionalnog vijeća za 2019. i 2020. godinu uključena su sva otvorena pitanja vezana uz mirovinski sustav, zdravstveni sustav, socijalnu skrb. Otvorena pitanja odnose se na nastavak traženja promjena u usklađivanju mirovina kako bi se smanjila velika razlika između prosječne mirovine i prosječne plaće, promjena cenzusa za plaćanje dopunskog osiguranja te zdravstveni doprinos za umirovljenike od tri posto, rasprava o kriterijima za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine te parametrima za izračun visine nacionalne mirovine uz potrebna financijska sredstva.
Mi se borimo protiv siromaštva i socijalne isključenosti i pri tome i dalje inzistiramo na činjenici da mirovina nije socijalna pomoć i da se tako ne bi smjela tretirati, nego da je mirovina ekonomska kategorija jer je stečena radom i uplatom doprinosa.
Zalažemo se za zaštitu starijih osoba bez prihoda te starijih osoba s prihodima ispod razine praga rizika od siromaštva - razvijanjem socijalnih usluga kroz vaninstitucionalne oblika skrbi u zajednici namijenjenih najsiromašnijim osobama. Važna je i zaštita starijih osoba od svih oblika nasilja, uz posebno praćenje problematike vezane za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.
U pozdravnoj riječi gostiju gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izjavio je da mu je zadovoljstvo što je opet zajedno s umirovljenicima za koje kaže da su najmudrija generacija Zagrepčanki i Zagrepčana. Zajedno smo postigli i uspjehe jer nijedan grad nema toliku socijalnu osjetljivost prema ljudima starije životne dobi kao Zagreb, rekao je Bandić i poručio da će Grad Zagreb i dalje imati sluha za socijalno osjetljive skupine građana.
Pozdravne riječi umirovljenicima uputila je i Majda Burić prenoseći pozdrave i premijera Andreja Plenkovića. Podsjetila je kako je prije desetak dana objavljen natječaj za program 'Pridruži se - aktivni u mirovini' za unapređenje kvalitete života umirovljenika za koji je osigurano 100 milijun kuna. Sredstva po projektu moći će se povući u iznosu od 500.000 do dva milijuna kuna, kazala je i dodala da se u to uključuje i Matica umirovljenika Hrvatske i njene udruge i da se nada da će povući dobar dio sredstava u korist svojih članova.
Izmjene i dopune Statuta obrazložio glavni tajnik Matice mr.sc. Predrag Fleš i naglasio da se išlo na izmjene i dopune, a ne na donošenje novog Statuta za koji je trebalo puno više razmjene mišljenja i konzultacija.
Članovi Skupštine su prihvatili sve prijedloge vodstva Matice uključujući i izmjene i dopue Statuta, a nakon toga je priređen prigodni domjenak za sve članove Skupštine u palači Dverce u kojoj je domaćin bio gradonačelnik grada Zagreba i pokrovitelj Milan Bandić.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281