MIROVINSKA REFORMA TREBA RIJEŠTI SIROMAŠTVO OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

Matica umirovljenika Hrvatske svim umirovljenicima i osobama starije životne dobi čestita l. listopad - Međunarodni dan starijih osoba, koji je proglašen Rezolucijom Ujedinjenih naroda 1990. godine s ciljem unapređivanja prava i veće skrbi za najstarije u svim državama članicama Svjetske organizacije.

Obilježavanje tog važnog međunarodnog datuma nema samo simbolično značenje, već treba biti poticaj i kod nas da se Republika Hrvatska kao socijalna država, aktivnije uključi u provođenje te Rezolucije UN-a i u temeljitije rješavanje problema s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi.

U najavljenoj mirovinskoj reformi Matica se zalaže da prioritet bude rješavanje problema siromaštva i za hitno mijenjanje formule usklađivanja mirovina i zaustaviti njihovo veliko zaostajanje za rastom plaća. Uz to predlaže temeljitiju reformu drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja. Prednost mora ostati Prvom mirovinskom stupu iz kojeg primaju mirovinu svi naši umirovljenici, a onima koji žele svoja sredstva iz Drugog prebaciti u Prvi mirovinski stup i tako ostvariti pravo na dodatak, to treba i omogućiti.

Matica ponovno poziva sve parlamentarne stranke, zastupnike Hrvatskog sabora, Vladu i socijalne partnere da usvoje zajedničku Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba temeljenu na Rezoluciji UN-a koja sadrži opća načela za ljude starije dobi kao i na Europskoj socijalnoj povelji i drugim međunarodnim dokumentima. Takvom Deklaracijom bi trebalo utvrditi dugoročnija rješenja s ciljem stvaranja stabilnijih i sigurnijih uvjeta življenja starijeg stanovništva u Republici Hrvatskoj osobito i zato što se u Ustavu Republike Hrvatske u nijednom članku ne spominju posebna prava za starije osobe iako bi to, na temelju međunarodnih akata, trebalo biti.

1. listopada 2018.

Predsjednica Matice

mr. Višnja Fortuna

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281