Tražimo promjenu formule usklađivanja i reformu Drugog stupa

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna izjavila je da bi prioritetan zadatak započete mirovinske reforme moralo biti rješavanje teškog položaja sadašnjih umirovljenika, a posebno siromaštva u koje je već zapao preveliki broj ljudi treće životne dobi.
Najvažnija je uloga Matice, uključiti se u raspravu o mirovinskoj reformi i predlagati hitna rješenja, od kojih su najvažniji promjena načina usklađivanja mirovina i dubinska reforma Drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja, rekla je Fortuna u intevjuu najnovijem broju Hrvatskog umirovljeničkog lista.
Mi smo iz Matice, u suradnji sa Sindikatom umirovljenika, kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe pri Vladi Republike Hrvatske, već uputili prijedlog za promjenu formule za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavio njihov daljnji drastičan pad. U odnosu na prosječne plaće, mirovine u Republici Hrvatskoj već sada su na najnižoj razini od svih zemalja, ne samo onih koje su članica Europske unije, nego i drugih država izvan nje. Predložili smo promjenu formule usklađivanja na način da se obračun mirovina usklađuje prema indeksu rasta plaća ili potrošačkih cijena zavisno koji od tih parametara ima veći rast u prethodnom šestomjesečnom obračunskom razdoblju.
Matica se zalaže za preispitivanje Drugog stupa obveznog mirovinskog osiguranja, takozvane kapitalizirane štednje i daje prednost Prvom stupu generacijske solidarnosti u koji su doprinos uplaćivali svi naši umirovljenici.
O Drugom mirovinskom stupu se zadnjih mjeseci podosta raspravljalo, a zajednički stav Matice i Sindikata umirovljenika je da se „onim umirovljenicima koji žele svoja sredstva prebaciti u Prvi mirovinski stup ili ih podići to omogući“. Sada je potrebno pristupiti „dubinskoj i pravoj reformi Drugog mirovinskog stupa, nakon koje bismo imali nove prijedloge i mogućnosti rješavanja položaja umirovljenika“, istaknula je Fortuna.
Na kraju je ocijenila da bi Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, u kojem su i predstavnici Matice i Sindikata, trebalo imati puno veće značenje nego što ga ima sada. Čekamo novu sjednicu Vijeća na kojoj će nam biti prezentiran stav Vlade i ministarstava o našim prijedlozima, među kojima je, kaže, važan i prijedlog za uvođenje novog modela obiteljske mirovine na način da se na mirovinu bračnog partnera doda do 50 posto mirovine preminulog.
„Nema stvarne mirovinske reforme u Hrvatskoj bez dva važna preduvjeta - da se razradi i provede cjelovita reforma obveznog Drugog mirovinskog stupa, te da se provede odvajanje mirovina stečenih radom od ostalih mirovina stečenih prema posebnim propisima“ , zaključila je mr. Višnja Fortuna

Glavni tajnik Matice

mr. sc. Predrag Fleš v.r.

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281