Za predsjednicu izabrana MR. Višnja Fortuna

     Izborna Skupština Matice umirovljenika Hrvatske, na kojoj izabrano novo vodstvo na čelu s mr. Višnjom Fortunom, održana je 3. svibnja 2018. u velikoj dvorani „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu.

U radu tog skupa sudjelovalo je 102 od ukupno 119 izabranih delegata, a prisutan je bio i velik broj uvaženih gostiju među kojima Milan Bandić gradonačelnik Grada Zagreba, Majda Burić državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Melita Čičak pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Romana Galić pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Olgica Vlašić Cikojević predstavnica HZMO-a u ime ravnatelja Josipa Aladrovića, Biserka Budigam potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ante Gavranović predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i Željko Šemper član Nacionalnog vijeća.

     Nakon intoniranja himne Lijepa naša, Skupštinu je otvorio dosadašnji predsjednik Matice Josip Kovačić, pozdravio sve članove i goste, a potom je skupštinu vodilo radno predsjedništvo Nikola Capar (predsjedavajući), Ana Glivetić i Božidar Štubelj.

     Podnoseći izvještaj o aktivnosti u protekle četiri godine Josip Kovačić podsjetio da je Matica davala niz inicijativa, ali da su samo djelomično uvažavane i zato moramo i dalje uporno nastaviti borbu i upozoriti da najveći broj umirovljenika sada živi u siromaštvu i da ozbiljnijeg pomaka na bolje nema, nego je nastavljen proces njihovog osiromašivanja.

     Na početku mandata ove Skupštine, 2014. godine, Matica umirovljenika Hrvatske imala je 359 udruga svojih članica sa 278.000 članova. Danas, nakon četiri godine, Matica ima 379 udruga u koje je učlanjeno ukupno 279.000 umirovljenika.

      Moram podsjetiti da je Matica umirovljenika Hrvatske poručila da su od 1999. godine od kada se primjenjuje ovakav model „usklađivanja“ , mirovine ukupno zaostale za rastom plaća za čak 13,84 posto. Taj podatak smo objavili u priopćenju za medije i izazvali određene reakcije, ali mi zahtijevamo da se dade odgovor - tko će to umirovljenicima nadoknaditi i kada? Jer prilikom uvođenja ovakvog načina usklađivanja mirovina davana su obećanja da rast mirovina neće zaostajati za rastom plaća niti troškova života.

      U postupku izbora zanovog predsjednika Matice bili su dvoje kandidata – Višnja Fortuna iz Zagreba i Željko Held iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Skupština se odlučila za tajno glasovanje. Većinom glasova za predsjednicu je izabrana Višnja Fortuna.

       Nova predsjednica je zahvalila na povjerenju koje joj je dato i naglasila da želi da Matica djeluje kao velika obitelj i to svi zajednički, bez obzira tko je za koga glasovao. Ja sam predsjednica svih Vas i prema svima ću se jednako ponašati. Skupimo glave, krenimo zajedno u interesu svih članova Matice i svih umirovljenika, zaključila je Fortuna. Zahvalila je i dosadašnjem predsjedniku Josipu Kovačiću na uspješnom vođenju Matice.

     Novoizabrana predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna predložila je, uz svoju kandidaturu i Program rada Matice kojeg je usvojila Skupština Matice.

     „Najveći zadatak Matice je stvoriti preduvjete da umirovljeničkoj populaciji i osobama starije životne dobi osigura što bolji i kvalitetniji život. Kao i u proteklih više od sedam desetljeća i sad se pokazuje da, uz članove Matice, i svi drugi umirovljenici u Republici Hrvatskoj, Maticu doživljavaju kao svoju organizaciju i zaštitnicu koja se dosljedno bori za njihova prava i interese. Mi vas nećemo iznevjeriti, otvorit ćemo još više mogućnosti da nam se javljate i iskazujete svoja mišljenja i potrebe, i da se aktivno uključite u SVOJU Maticu umirovljenika Hrvatske“ , poručila Fortuna.

Prijedlog ovoga Programa se odnosi na tri glavna cilja:

- Osnaživati Maticu umirovljenika Hrvatske kako bi se stekle pretpostavke za bolju organizaciju Matice, njen rad te prepoznatljivost u svim područjima društvenog života

- Aktivno sudjelovati u mirovinskoj reformi

- Suzbijati siromaštvo i socijalnu isključenost umirovljenika

Na Skupštini je potvrđen izbor novih članova Predsjedništva i Izvršnog odbora Matice, a izabrani su novi članovi Nadzornog odbora.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281