Pedeset posto umirovljenika prima prosječno svega 1.348 kuna

      Matica umirovljenika Hrvatske upozorava da točno 50 posto umirovljenika, odnosno njih 570.000 u Hrvatskoj, prima prosječnu mirovinu svega 1.348 kuna i to nakon nedavnog „porasta“ za 2,1 posto.

     Ovakvi podaci Matice, najbolje pokazuju da veliki broj naših sugrađana starije dobi živi u siromaštvu, da su mnogima primanja ispod razine socijalne pomoći i da je stanje zabrinjavajuće.
    Za izlaz iz ovakvog stanja Matica predlaže dijalog, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koje je, nakon dužeg zastoja, najavilo sjednicu za 27. listopad ove godine.
Matica poziva predstavnike Vlade, ministarstava i svih nadležnih institucija da, uz puno razumijevanje teške situacije u koju su dovedeni umirovljenici, upravo u dijalogu s predstavnicima umirovljeničkih udruga nađu rješenja koja će spriječiti daljnje osiromašivanje starih i nemoćnih.
     Zalažući se za poduzimanje hitnih mjera, Matica predlaže da se odmah ide na izmjenu formule za usklađivanje mirovina koja je dovela da njihovog ovako drastičnog pada u odnosu na plaće i svela ih na najniže u Europi.
     Prema najnovijim podacima svi umirovljenici u Hrvatskoj, koji su mirovinu stekli po Zakonu o mirovinskom osiguranju, u prosjeku primaju 2.314 kuna mjesečno, što je svega 38,4 posto prosječne plaće koja trenutno iznosi 6.018 kuna.
      Matica ponovno upozorava i na činjenicu da su od početka usklađivanja po neadekvatnim formulama mirovine zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto i da bi trebalo žurno naći odgovor na pitanje kako to nadoknaditi i u kojem vremenu. Upravo ove godine mirovine su zaostale za rastoma plaća za 2,55 posto, a to je najviše u posljednih 18 godina.
     Brojni članovi Matice s velikom zabrinutošću postavljaju pitanja kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je sve više njih dovedeno u nepodnošljivu situaciju i egzistencijalno ugroženo.

 

U Zagrebu, 22. listopada 2017. Predsjednik Matice
Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281