Ogorčenje zbog prijedloga Mosta nezavisnih lista u Saboru

     Matica umirovljenika Hrvatske, nakon niza upozorenja u javnosti i argumenata protiv izmjene sadašnjeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama u dijelu koji se odnosi na starije vozače, s ogorčenjem osuđuje prijedlog amandmana Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista koji u Saboru, vjerojatno pod utjecajem privatnih liječničkih lobija, ponovno želi uvesti diskriminaciju prema starijim osobama.

     Za produljenje vozačke dozvole Most opetovano predlaže da osobe starije od 65 godina moraju ići na obavezan liječnički pregled i pri tome iznose, vrlo upitnu statistiku prometnih nezgoda u kojima sudjeluju starije osobe, ne samo kao vozači, nego kao i pješaci. Time postaje jasno da je Most i prije dok je bio u Vladi, bez ikakvog povoda i utemeljenog razloga bio jedan od glavnih pokretača za izmjenu zakona s tim što bi, liječnički pregled starije osobe morale plaćati. Upravo to i jest cilj lobija koji izgleda, iz tko zna kojih razloga, imaju snažan utjecaj na Most. Možda su shvatili da Most dosljedno protežira njihove interese, a ne uvažava stavove i argumente predstavnika 1,23 milijuna umirovljenika i starijih osoba.
     Iako su u pojedinim zemljama Europske unije prakse različite, u najvećim zemljama, Njemačkoj i Francuskoj na primjer, zakoni imaju gotovo isto rješenje kao sadašnji Zakon u Republici Hrvatskoj, pa se postavlja ozbiljno pitanje što je to potaklo Most i sve one koji se zalažu za promjenu Zakona u odnosu na starije osobe, da već osiromašenim umirovljenicima nameću nove troškove, ali i maltretiranja na liječničkim pregledima.
     Matica umirovljenika Hrvatske poziva sve saborske zastupnike da pokažu svoje demokratsko opredjeljenje i da ne nasjedaju prijedlozima kojima bi se u zakon unijela odredba s diskriminirajućem odnosu prema starijim osobama. Uz to napominje da je, sadašnji, važeći Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj donesen u lipnju 2015. godine i usklađen je s europskim propisima, koji se poslije toga nisu mijenjali.
     Ovakvim odnosom prema milijunskoj umirovljeničkoj populaciji predlagači otvaraju pitanje koliko u njih možemo imati povjerenja kada podnose i druge prijedloge od još veće važnosti za osiromašene umirovljenike i starije osobe.
Poznato je u Europi i svijetu, da su starije osobe u pravilu oprezniji i savjesniji vozači, da ne spadaju u rizičnu skupinu i nitko to ne može pobiti, a posebno ne oni koji do sad ni jednom nisu pokazali razumijevanje za umirovljenike i starije osobe.

U Zagrebu, 18. listopada 2017.


Predsjednik Matice Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281