SIROMAŠTVO UMIROVLJENIKA JE ZABRINJAVAJUĆE

      U povodu 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba Matica umirovljenika Hrvatske, uz čestitke svim umirovljenicima i osobama treće dobi, danas šalje poruku javnosti Vladi, Saboru i drugim nadležnim institucijama, s upozorenjem na težak položaj umirovljenika i njihovo siromaštvo koje je postalo zabrinjavajuće.


     Obilježavanje ovog Međunardnog dana, koje su utemeljili Ujedinjeni narodi još 1990. godine, ne treba poprimiti samo simbolično značenje, iako na razini državnih institucija čak ni toga nema u dovoljnoj mjeri, već mora biti poticaj da se svi aktivno uključe na zaustavljanje rasta siromaštva i na podizanje kvalitete života osoba starije dobi.
      Trenutno je prosječna mirovina samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću i po tim su podacima umirovljenici Hrvatske u najtežem položaju od svih europskih zemalja. Od tako malih primanja se ne može živjeti, posebno kad se zna da je najveći broj mirovina znatno manji od prosjeka i da su u velikoj mjeri već spuštene na razinu socijalne pomoći kao da umirovljenici nisu radili i stvorili krupne vrijednosti, ali i uplaćivali doprinose za sigurniju starost.
     Od početka 1999. godine od kada se usklađuju mirovine s rastom plaća i troškova života, odnosno potrošačkih cijena, mirovine su u Hrvatskoj do danas zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto, a samo u ovoj godini 2,55 posto što je najveći godišnji zaostatak u proteklih 18 godina. Stoga Matica postavlja pitanje tko će i kada tu razliku nadoknaditi i vratiti na onu razinu koja je bila garantirana prilikom reforme mirovinskog sustava.
Matica još jednom poziva na dijalog sve organe vlasti i odgovorne institucije, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, te predlaže da se hitno izmijeni formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena i da se zaustavi daljnje osiromašivanje već osiromašene najstarije populacije. Ukoliko se to ne prihvati prevelik broj umirovljenika bit će egzistencijalno ugrožen. Matica upozorava da se ni u Ustavu Republike Hrvatske uopće ne spominju prava starijih osoba iako bi to, na temelju Rezolucija UN-a i drugih međunarodnih akata, trebalo biti. Stoga Matica podsjeća da još od 2010. godine predlaže donošenje saborske Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba, jer bi takav dokument mogao biti ozbiljna pomoć u rješavanju krupnih problema ljudi treće dobi.
     Međunarodni dan starijih osoba Matica umirovljenika Hrvatske obilježit će i Susretom umirovljeničkih pjevačkih zborova u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu 3. listopada 2017. godine, na kojem će biti oko 600 sudionika i gostiju. I s tog skupa bit će upućene poruke javnosti i upozorenja da se Matica neće miriti s postojećim teškim stanjem umirovljenika, nego će tražiti da im se osiguraju zaslužena primanja za dostojanstven život u starosti.

U Zagrebu, 1. listopada 2017. Predsjednik Matice
Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281