Mirovine zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto

Mirovine zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto

     Matica umirovljenika Hrvatske uputila je danas oštro upozorenje i poziv Vladi Republike Hrvatske da hitno promijeni formulu za usklađivanje mirovina jer je primjenom sadašnjeg načina praćenja rasta plaća i potrošačkih cijena najveći broj umirovljenika i starijih osoba doveden u zonu siromaštva.

 

   Najnovijim „porastom“ mirovina od 2,1 posto stvorena je potpuno kriva slika u javnosti da je konačno postignuto značajnije povećanje mirovina. Analiza Matice umirovljenika Hrvatske, međutim, upozorava da su samo u ovoj 2017. godini mirovine zaostale za punih 2,55 posto u odnosu na rast plaća što je najlošiji godišnji rezultat u posljednjih 18 godina. Ne možemo dozvoliti da se manipulacijama statistikom najlošiji rezultat prikazuje kao najbolji i da se tako nastavlja osiromašivanje pripadnika najstarije generacije.

Posebnu zabrinutost izražavamo zbog činjenice da su od 1. siječnja 1999. godine, od kada se primjenjuje ovakav model „usklađivanja“ do danas, mirovine zaostale za rastom plaća za čak 13,84 posto. Time su mirovine svedene na svega 38,5 posto prosječne plaće što je na samom dnu svih Europskih zemalja, ne samo onih koje su članice Europske unije, nego i onih izvan nje.

Nakon ovih podataka Matica pokreće vrlo ozbiljno pitanje i traži odgovor - kada će se umirovljenicima vratiti tih 13,84 posto zaostatka za rastom plaća. Ovdje su u pitanju svi umirovljenici, koje Matica ne dijeli na „stare“ i „nove“ i ne bavi se računanjem postotaka jednih na račun drugih.

   Postojeća formula za usklađivanje mirovina uključuje porast plaća i potrošačkih cijena, s tim što su „potrošačke cijene“ trebale biti „osigurač“ da vrijednost mirovina realno ne pada. Međutim, najčešće se događalo upravo obrnuto da su plaće rasle, a potrošačke cijene padale pa umirovljenici opravdano sumnjaju i postavljaju pitanje - koje su to cijene koje tako padaju, jer cijene režija i svega onoga u što umirovljenici najčešće troše - sigurno nisu.

Od početka 2015. godine je uvedena i nova varijabilna formula za usklađivanje mirovina. Ona je trebala biti bolja od prethodne, ali su njenom primjenom mirovine zaostajale prosječno godišnje 1,81 posto, a u vrijeme prijašnje „zloglasne“ Švicarske formule su zaostajale prosječno čak tri puta manje, odnosno 0,56 posto godišnje.

   Stoga je prijedlog Matice umirovljenika Hrvatske da se umjesto dosadašnje kombinirane i komplicirane formule jednostavno uzme samo jedan parametar i to onaj koji je veći - postotak porasta plaća ili cijena i da se samo na temelju njega usklađuju mirovine.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281