Tražimo da Vlada zaštiti umirovljenike u državnoj banci

Matica umirovljenika Hrvatske, nakon brojnih javljanja svojih članova i drugih osoba treće dobi, traži od Vlade Republike Hrvatske, da najhitnije intervenira i spriječi manipulacije državne - Hrvatske poštanske banke koja je ovog mjeseca onemogućila redovnu isplatu mirovina najsiromašnijim umirovljenicima.

 

Nedopustivo je da je ta banka u prodaju svojih potraživanja nekim kompanijama za naplatu dugova, uključila zatvaranje čak i zaštićenih računa za najmanja potraživanja, a to znači za sirotinju, uglavnom umirovljeničku, s dugom od svega 200 kuna pa čak i onih ispod 100 kuna.

Drugim riječima, onaj tko je ostao dužan tako minimalno malo sredstava, ne može podići prvog u mjesecu cijelu, ionako malu mirovinu, u toj banci na temelju ugovora koji je s njom potpisan. Znači, radi se o jednostranoj radnji koja se ne može dogoditi u pravno i pravedno uređenom sustavu bez obzira na visinu mirovine, a osobito kada je ona najniža. Tisućama umirovljenika, koji su u najtežem položaju, su zatvorili zaštićene račune i onemogućili im da dobiju mirovine, a potraživanja prodali kompanijama utjerivačima dugova. Dakle, onim tvrtkama kojima je u prvom planu profit, a ne bar minimalna socijalna osjetljivost prema najsiromašnijima.

S velikom zabrinutošću postavljamo pitanje kuda idemo s ovakvim potezima kakvi se primjećuju u posljednje vrijeme, kada se pogoduje bogatijima, a drastično kažnjava sirotinju koje najviše ima u umirovljeničkoj populaciji. A u Hrvatskoj, prema službenim podacima, ima više od 1,2 milijuna umirovljenika.

Zašto je državna banka bešćutno i jednostrano zatvorila klijentima i zaštićene računa na koje imaju zakonsko pravo, a zaštita nije stigla ni od koga iz službenih državnih organa, iako je Republika Hrvatska ustavom definitrana kao socijalna država.

Matica smatra da je ovakvo ponašanje banke, koja u većinskom vlasništvu države, nedopustivo i poziva sve druge banke da se s većom osjetljivošću ponašaju prema klijentima treće dobi. Primijećeno je da birokratski pristisci dolaze i iz nekih drugih banaka kao i zahtjevi za ispunjavanjem stalno novih obrazaca. Ljudi treće dobi nisu ni toliko pokretni niti u mogućnosti da neprestano nešto mijenjaju ili dopunjuju nakon potpisanih ugovora, posebno ako im se određuju bilo kakvi, a uglavnom kratki rokovi.

Ako to ne prestane, Matica će zajedno s drugim umirovljeničkim asocijacijama pokrenuti inicijativu da se u Hrvatskoj osnuje nova banka specijalizirana za umirovljenike kakvih u svijetu ima na zadovoljstvo i banaka i njenih starijih klijenata.

Predsjednik Matice

Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281