Priopćenje iz Vlade RH: Potpisan sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike

     Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković potpisao je 1. veljače 2017. , s predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović, Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.


     Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje. Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na sjednici 29. prosinca 2016.
     Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma. „Riječ je o vrlo važnom tijelu za uspostavljanje kvalitetnog i kontinuiranog dijaloga s predstavnicima Vlade, nadležnih resora i svih drugih institucija koje se bave svim aspektima politike, a osobito mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike, zaštite starijih osoba i drugim važnim aspektima koji su naglašeni i u Programu Vlade, a to je bolji, kvalitetniji i zaštićeniji položaj umirovljenika i starijih osoba u hrvatskom društvu. Uvjeren sam da će i naši suradnici i kolege u ministarstvima kroz rad Nacionalnog vijeća težiti najboljim rješenjima za unaprjeđenje položaja i povećanje mirovina naših umirovljenika, što je jedan od naših ciljeva. Vjerujem da će vaše bogato iskustvo, koje imate u radu s prethodnim vladama, i vrlo kvalitetno i sadržajno poznavanje ove problematike i zakonskih propisa pridonijeti traženju novih rješenja i biti i svojevrsni korektiv politikama koje Vlada radi, što je i smisao ovoga tijela i ovog dijaloga“, rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da će pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Marinko Papuga voditi dijalog unutar Nacionalnog vijeća u ime Vlade i nadležnog Ministarstva. „Naš je cilj da se ovaj Sporazum oživotvori što je prije moguće“, kazao je predsjednik Vlade te naglasio da očekuje početak dijaloga i program rada Vijeća što prije. Istaknuo je kako time Vlada želi poslati važan signal prema politici mirovinskoga i zdravstvenog sustava, socijalnoj politici i svemu onome što muči brojne hrvatske ljude. „Mi to razumijemo i želimo još jednom i na ovaj način pokazati da smo Vlada koja djeluje po najakutnijim pitanjima hrvatskog društva. Očekujem da se dogovori termin već sredinom ovoga mjeseca“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
     Predsjednica sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović kazala je da se raduje dijalogu. Izrazila je nadu da će taj dijalog započeti što prije i to mjerama koje će potaknuti zaustavljanje siromašenja starijih osoba, uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novog modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina, te minimalnih mirovina u visini od 50% minimalne plaće.
     Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić kazao je da od Nacionalnog vijeća očekuje da na dnevnom redu ima upravo te probleme koji tište umirovljenike. „Očekujemo da će ovaj Sporazum otvoriti novu stranicu u odnosu Vlade prema umirovljenicima te da će Nacionalno vijeće postati nezaobilazni oblik dijaloga i međusobnog uvažavanja i socijalnog partnerstva.“
     Ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić izrazio je uvjerenje da će dijalog koji u okviru Nacionalnog vijeća pridonijeti poboljšanju životnog standarda umirovljenika u Republici Hrvatskoj, što je namjera Vlade. „U tom kontekstu, vi predstavnici umirovljenika u ovom Vijeću imat ćete od strane Vlade Republike Hrvatske konstruktivne partnere za svaku potencijalnu otvorenu temu“, rekao je ministar Ćorić.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281