Tražimo hitnu izmjenu formule za usklađivanje mirovina

Usklađivanje mirovina u 2016. godini bilo je, kao i prethodnih godina, toliko nisko da je većina svedena na razinu socijalnih davanja. Nismo zadovoljni s postojećom formulom za usklađivanje i zato smo uputili Vladi prijedlog da se taj model hitno promijeni kako bi se bar donekle poboljšao težak položaj ljudi treće dobi, izjavio je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.

Matica i Sindikat umirovljenika, koji zajedno broje više od 300.000 članova, predlažu da mirovine rastu u skladu s povoljnijim indeksom rasta plaća ili cijena te da se ne manipulira njihovom kombinacijom na dosadašnji način jer je prevelik broj umirovljenika spao na razinu siromaštva.
          U intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu Kovačić je upozorio da je državni proračun za 2017. godinu donešen, a da najveće udruge umirovljenika - Matica i Sindikat, nisu bili u mogućnosti sudjelovati u raspravi o njemu. Ocijenili smo da je Vlada namjerno odugovlačila s imenovanjem svojih predstavnika u Nacionalno vijeće sve dok državni proračun nije donešen i tako izbjegla socijalni dijalog s umirovljeničkim udrugama koje su krajnje nezadovoljne rješenjima što se odnose na umirovljenike, rekao je Kovačić.
Prosječna mirovina je trenutno u Hrvatskoj svega 2.250 kuna što znači da je znatno više od polovice ukupnog broja umirovljenika ispod tog prosjeka i da su došli u neizdrživu situaciju. Mirovine su posljednjih godina spale ispod 40 posto prosječne plaće i mi upozoravamo da je to šokantno jer smo na samom dnu u odnosu na ostale zemlje u Europi, pa čak i one znatno siromašnije od Hrvatske. Svakako da ćemo pojačati naše aktivnosti i zaoštriti ovo pitanje jer to od nas zahtijeva naše brojno članstvo, ali i svi umirovljenici kojih je više od 1,2 milijuna u Hrvatskoj, ističe Kovačić.
         Nećemo odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje. To je u skladu s praksom u najvećem broju zemalja Europske unije i mi ne tražimo ništa izvan toga, poručuje Kovačić.
Matica uz to čvrsto stoji na odluci da se ukine obvezni Drugi stup mirovinskog osiguranja i da on postane dobrovoljni kao u većini europskih zemalja, iako je najviše onih među njima koje Drugi stup uopće nemaju. Taj stup obveznog mirovinskog osiguranja kod nas je oblik loše privatizacije mirovinskog sustava i ne rješava probleme sadašnjih kao ni budućih umirovljenika. Poručujemo Vladi da nije dobro ako više uvažava lobije za interese privatnog financijskog kapitala, nego izvorne interese umirovljenika koje mi prezentiramo.
         U kontaktima s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava su obećali da će uskoro biti potpisan Sporazum s Vladom o formiranju novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i očekujemo da će to biti učinjeno odmah na samom početku nove 2017. godine naglasio je Kovačić. Taj oblik socijalnog dijaloga treba unapređivati i stalno dograđivati tako da on postane obaveza u Republici Hrvatskoj koja je i Ustavom definirana kao socijalna država.

U Zagrebu, 21. prosinca 2016.
Predsjednik Matice
Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281