Upozoravamo na težak položaj I siromaštvo umirovljenika

     Matica umirovljenika Hrvatske svim umirovljenicima i osobama treće dobi čestita Međunarodni dan starijih osoba l. listopada, koji je proglašen Odlukom Ujedinjenih naroda s ciljem unapređivanja prava i veće skrbi za najstariju populaciju.

     Obilježavanje ovoga dana ne treba poprimiti samo simbolično značenje već mora biti poticaj da se svi aktivno uključimo u podizanje kvalitete života svojih sugrađana starije dobi.
         Matica upozorava na težak položaj umirovljenika i siromaštvo u koje su zapali zbog niskih mirovina i velikih životnih troškova. Hrvatska je socijalna država i ne bi smjela dozvoliti da se umirovljenici pretvaraju u socijalne slučajeve, a da se visina radom stečene mirovine približava iznosu socijalne pomoći.
          Upozoravamo da je prosječna mirovina dva i pol puta manja od prosječne plaće i da je to najniže od svih država u Europi, a najbolje govori o nedostatcima u mirovinskom sustavu i društvenoj raspodjeli u cjelini. Takav odnos je najveći broj umirovljenika doveo u poziciju ozbiljnog siromaštva kojeg Matica nikad neće prihvatiti, nego će se odlučno zalagati i tražiti da umirovljenici imaju primanja koja im osiguravaju dostojanstven život u starosti. Usklađivanje mirovina postala je simbolika koja samo dovodi do realnog pada vrijednosti mirovina. Stoga Matica traži da se usklađivanje mirovina primjerenije riješi i da se tako zaustavi daljnje osiromašivanje već osiromašenih ljudi treće dobi. Predlažemo također da se uz primjerenije usklađivanje s rastom plaća i troškova života jednom godišnje povodi i usklađivanje s rastom BDP-a.
Također zahtijevamo da se zamrzne ili ukine drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja koji je oblik loše privatizacije mirovinskog sustava i ne rješava probleme sadašnjih kao ni budućih umirovljenika.
          Matica predlaže svim parlamentarnim strankama, svim zastupnicima Hrvatskog sabora, budućoj Vladi i socijalnim partnerima da usvoje zajedničku Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba temeljenu na Rezoluciji UN-a koja sadrži opća načela za ljude starije dobi kao i na Europskoj socijalnoj povelji i drugim dokumentima. Deklaracijom bi trebalo utvrditi dugoročnija rješenja s ciljem stvaranja stabilnijih i sigurnijih uvjeta življenja starijeg stanovništva u Republici Hrvatskoj. Matica upozorava da ni u Ustavu Republike Hrvatske nema naznačenih posebnih prava za starije osobe iako bi to, na temelju rezolucija UN-a i drugih međunarodnih akata, trebalo biti.

U Zagrebu, 30. rujna 2016. Predsjednik Matice


Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281