Umirovljenici pozdravljaju odustajanje Vlade RH od povećanja PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige

     Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, najveće umirovljeničke udruge koje predstavljaju oko 300.000 umirovljenika, pozdravljaju odluke Vlade Republike Hrvatske

kojima se odustaje od povećanja PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, a kojom bi bili pogođeni najugroženiji građani, odnosno umirovljenici i starije osobe. Više od milijun i pol umirovljenika i starijih osoba cijene što je Vlada pokazala kako ipak ima sluha za uvažavanje zahtjeva najugroženijih društvenih skupina.
         Umirovljenici su višekratno upozoravali kako će se poteznom reformom ubrzati trend osiromašenja umirovljenika i starijih osoba, osobito jer je svaka treća starija osoba već sada u zoni siromaštva. Poreznom reformom se praktički realno umanjivalo mirovine do 6.000 kuna, a one preko su progresivno povećavane. Odlukom Vlade da ne poskupe lijekovi te osnovne namirnice, i dalje neće biti riječ o pravednoj i socijalno osjetljivoj reformi, ali će se barem privremeno zaustaviti daljnje siromašenje građana.
         Umirovljenici također pozdravljaju najavu premijera Andreja Plenkovića kako će nastojati mirovine učiniti održivim i primjerenima, s naglaskom na povećanju broja korisnika prosječnih mirovina, a ne najnižih. Nadamo se da će premijer Plenković i Vlada održati obećanje te ubrzo obnoviti rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kako bi se u proces mirovinske reforme uključili svi zainteresirani dionici, a ponajprije umirovljenički partneri.
         Sindikat i Matica, međutim, izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da bi po odluci Vlade i umirovljenici morali plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa za rad po ugovorima o djelu i autorskim ugovorima, što je u potpunosti protivno programskoj najavi HDZ-a i ove Vlade da će vratiti što više sposobnih i voljnih umirovljenika na tržište rada. Umirovljeničke udruge vjeruju kako još uvijek postoji prostor za dogovor.

 Matica umirovljenika Hrvatske

Josip Kovačić, predsjednik                                                                                                                  

Sindikat umirovljenika Hrvatske

Jasna A. Petrović, predsjednica SUH-a