Matica podržava jačanje uloge domova zdravlja

Matica umirovljenika Hrvatske podržava izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju posebno jačanju uloge domova zdravlja u koje bi se uvele i usluge liječnika specijalista. To bi bilo osobito važno za ljude starije životne dobi, a time bi se zdravstvene usluge približile njihovom mjestu boravka, a smanjile bi i liste čekanja u bolnicama zbog specijalističkih pregleda.

       Međutim, Matica upozorava da izmjene zakona ne smiju dovesti do smanjenja košarice besplatnih usluga u zdravstvu jer bi time osobito umirovljenici, od kojih je većina već sada na rubu siromaštva, došli u još težu situaciju i to ne bi mogli podnijeti. Stoga se ti zakoni ne bi trebali donositi po hitnom postupku, a prije toga bi o njima obavezno trebalo raspraviti Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe u skladu s potpisanim Sporazumom Vlade Republike Hrvatske i udruga umirovljenika. Ova rasprava je važna i zato da se jasno utvrdi ima li elemenata po kojima novi zakoni vode i prema privatizaciji zdravstvenog sustava.

U prijedlogu Deklaracije o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba Matica je još od 2010. godine zahtijevala da ojača uloga domova zdravlja u kojima se trebaju pružati i specijalističke zdravstvene usluge te da pacijenti ne putuju specijalistima, već da specijalisti uz adekvatnu opremu, dolaze pacijentima blizu njihovog doma.

     Ukoliko se promjenama u zakonima o zdravstvu, kako se to tumači, ide na povećanja prava pacijenata to će Matica podržati, a osobito i jačanje uloge Hrvatskog zavoda za zdravstvene osiguranje, ali se ne slaže da se smanjuje uloga Zavoda i da se dio usluga prebacuje privatnicima. Podsjećamo da je takav stav Matica imala i kada se pokušalo dopunsko zdravstveno osiguranje potpuno privatizirati i izbaciti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Matica umirovljenika Hrvatske upozorava da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje mora ostati javna ustanova te i dalje osiguravati usluge pacijentima u javnoj zdravstvenoj mreži.

Zagreb, 1. lipnja 2014. Predsjednik Matice

Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281