Matica podržava zamrzavanje uplata za drugi stup mirovinskog

Matica umirovljenika Hrvatske podržava prijedlog da se privremeno zamrzne uplata doprinosa u drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja, ali zahtijeva da se ta sredstva preusmjere u prvi stup međugeneracijske solidarnosti. Od 2002. godine u drugi obvezni stup kapitalizirane štednje već je akumulirano više od 58 milijardi kuna, a to je novac koji je otkinut iz sigurnijeg sustava generacijske solidarnosti i usmjeren u nesigurniju individualnu kapitaliziranu štednju, u privatne bankarske fondove.

       Matica umirovljenika je još u travnju 2012. godine na konferenciji o smjernicama za razvoj mirovinskog sustava u Republici Hrvatskoj, koju je organiziralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ozbiljno upozorila na potrebu preispitivanja djelovanja drugog obveznog stupa mirovinskog osiguranja i suprotstavila se prijedlozima za povećanje doprinosa u njega jer je već do sada pokazao niz slabosti na štetu umirovljenika. Matica ne traži njegovo ukidanje, ali ističe da je neophodna temeljita analiza pa i usporedba s iskustvima drugih zemalja osobito onih koje, uz mirovinsko osiguranje generacijske solidarnosti, imaju još samo dobrovoljni mirovinski fond individualne kapitalizirane štednje, bez modela kakav je naš drugi stup.

    Činjenica jest da se godišnje obveznim doprinosom za drugi stup mirovinskog osiguranja kod nas sakupi više od pet milijardi kuna i da taj novac nedostaje u prvom stupu generacijske solidarnosti koji se za isplatu mirovina nadoknađuje iz državnog proračuna.

U javnosti je prisutan silan pritisak bankarskih i financijskih lobija kojima je stvarni cilj da iz mirovinskog osiguranja preuzmu što više novca i tako ostvare sigurnu zaradu. Prešućuju da su zbog slabih rezultata, ali i administrativnih i drugih troškova od takvog modela drugog stupa neke europske zemlje odustale, neke zamrznule uplate doprinosa, a neke ga nisu ni prihvatile. Najveći broj, posebno zapadno europskih zemalja, drugog stupa mirovinskog osiguranja nema.

    U Republici Hrvatskoj, prema najnovijim podacima, prosječna mirovina je svega 2.266 kuna i dva i pol puta je manja od prosječne plaće, što znači da veliki broj umirovljenika živi u siromaštvu. U takvim uvjetima i u vrijeme recesije, promjene u mirovinskom sustavu su nužne. Iskustva drugih zemalja – Češke, Poljske i Slovačke pokazuju da se zamrzavanjem uplate za drugi stup, koji se kod nas do sada uglavnom pretvara u državne obveznice, može zaustaviti akumuliranje javnog duga, ali i dobiti na vremenu za provedbu nužnih reformi.

U Zagrebu, 27. siječnja 2014. Zamjenik predsjednika Matice

Josip Kovačić v.r.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281