Svečano obilježena 70. obljetnica Matice Umirovljenika Hrvatske

     Središnja svečanost u povodu obilježavanja 70. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, održana je 9. lipnja u velikoj dvorani „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu.

Svečanoj sjednici skupštine Matice, uz delegate iz cijele Hrvatske, sudjelovali i brojni istaknuti gosti, među kojima Silvano Hrelja izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Milivoj Špika, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih, Milan Bandić gradonačelnik Grada Zagreba, Marija Ilić, saborska zastupnica, Olgica Vlašić Cikojević izaslanica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Jasna Pap izaslanica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jelena Pavičić Vukičević potpredsjednica Gradske skupštine Zagreba, Višnja Fortuna pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te brojni predstavnici poslovnih partnera s kojima je Matica sklopila ugovore o poslovnoj suradnji.

     Svečanost je počela himnom „Lijepa Naša“ koju je izveo Mješoviti pjevački zbor „Prečko 50+“ iz Zagreba, a potom je minutom šutnje odana počast za umrle članove Matice kao i za poginule hrvatske branitelje.

Voditeljica programa bila je poznata urednica HTV-a Katja Kušec. U programu su sudjelovale i istaknute dive naše glazbene estrade Radojka Šverko i Ksenija Erker.

     Prigodni referat posvećen jubileju Matice podnio je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić koji je, uz ostalo, rekao:

„Ove godine Matica umirovljenika Hrvatske s ponosom obilježava 70. obljetnicu od svog osnutka i uspješnog djelovanja kao jedna od najvećih i najstarijih udruga civilnog društva u našoj zemlji. Punih sedam desetljeća Matica okuplja umirovljenike, organizira njihova druženja, kulturno-umjetničku aktivnosti, sport i rekreaciju, izlete i zabave zatim pomaže svojima članovima, brine o bolesnima i nemoćnima, ali također predlaže zakonska i druga rješenja za umirovljeničku populaciju i zalaže se za njihova prava. Matica je izrasla u najveću i respektabilnu asocijaciju civilnog društva. Ona danas u svom sastavu ima 279.000 članova i 370 udruga te 811 podružnica i klubova.“

Podsjetio je da je Matica umirovljenika Hrvatske osnovana 25. travnja 1946. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u dvorani Kaptol br. 9 u Zagrebu. „To je bio pravi početak djelovanja umirovljeničke organizacije u Hrvatskoj pod nazivom Zemaljsko udruženje penzionera Narodne Republike Hrvatske na čijem čelu je bio prvi predsjednik Đuro Gašparac. Kontinuitet njenog djelovanja i okupljanja umirovljenika traje do danas, samo što je mijenjala svoje ime, ali je zadržala svoj ustroj, sadržaj i način djelovanja.

      Sedam puta je mijenjala naziv i konačno je od 19 siječnja 1993. godine uveden sadašnji - Matica umirovljenika Hrvatske.“

U nastavku izlaganja Kovačić je naglasio: „Siromaštvo u koje su zapali umirovljenici postalo je doista zabrinjavajuće i alarmantno i mi nećemo moći to još dugo mirno podnositi.

      Trenutno je prosječna mirovina onih koji su je ostvarili na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju 2.245 kuna, a to je svega 39,7 posto prosječne plaće. Uspoređujući te podatke s drugim zemljama možemo reći da smo na samom dnu Europe. Matica je sama izračunala na temelju službenih državnih podataka, da je u travnju 2016. godine čak 868.830 umirovljenika, odnosno njih 76,3 posto, primilo prosječnu mirovinu u iznosu od samo 1.682 kune. Na isti način Matica je došla i do još drastičnijeg podatka, po kojem je u istom mjesecu ove godine čak 548.540 umirovljenika, odnosno njih 48,2 posto, primilo mirovinu u prosječnom iznosu od svega 1.233 kune. Da dobro ste čuli, gotovo polovina od ukupnog broja umirovljenika u Republici Hrvatskoj sada u ovom vremenu prima u prosjeku manje od 1.250 kuna mjesečno. Od toga se doista ne može živjeti, a umjesto da se stvari rješavaju umirovljenici postaju socijalni slučajevi kao da nikad nisu radili i stvorili krupne vrijednosti koje su im u divljoj privatizaciji otete. Kako drugačije gledati na sadašnje nastavljanje te agonije kada se uvodi, uz ostalo, novo povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja i poskupljenje zdravstvenih usluga.

     Na kraju su podijeljene priznanja zaslužnima koje je dodjelila Matica u povodu 70. obljetnice svog postojanja i uspješnog rada.

Priznanja je uručio predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.

Fotogalerija sa svečane sjednice skupštine matice

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281