Dopunsko ZO

     Poštovani, Obraćam Vam se potaknut sve snažnijim najavama Vlade Republike Hrvatske o "reformama" u zdravstvenom sustavu čiji je cilj, po svemu sudeći, drastično poskupljenje i smanjenje dostupnosti zdravstvenih usluga.

      Široko dostupno zdravstvo koje se temelji na solidarnosti građana duboko je utkano u tradiciju našega naroda i svaka najava uskraćivanja ovih prava izaziva duboku zabrinutost te poziva na zajedničku akciju kako bi spriječio nepravedni napad za zdravlje građana Republike Hrvatske.

     Pozivam sve građane, političke stranke koje dijele svjetonazore solidarnosti, jednakosti i socijalne pravde, udruge civilnog društva i sindikate da zajedničkim snagama učinimo sve kako bi obranili javno zdravstvo u Hrvatskoj od nasrtaja "reformatora" čiji je cilj bogaćenje privatnih kompanija i široko privatizacija zdravstvenih usluga na račun građana.

     Konkretan povod ovom pismu je najava ministra Darija Nakića o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, što su u kasnijim izjavama potvrdili čelnici Vlade Božo Petrov i Tomislav Karamarko. Naime, poskupljenje ove usluge, osim što je financijski neopravdano, pokazuje da Vladini dužnosnici nažalost nisu u potpunosti informirani o stanju u zdravstvu, a dodatno opterećujući građane Hrvatske, cilj im je pogodovati privatnim osiguravajućim kućama na štetu državnog, financijski uspješnog i kvalitetnog osiguravatelja koji na principu solidarnosti omogućava da cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja bude prihvatljiva i dostupna širokom krugu građana Hrvatske.

     Izražavamo bojazan da su promjene u zdravstvenom sustavu uvod u obuhvatnije "reforme" u zdravstvu čiji je krajnji cilj profit pojedinaca, a ne zdravlje građana.

Zbog toga Vas pozivamo u zajedničku akciju skupljanja potpisa protiv ovakvih namjera Vlade. Javno i široko dostupno zdravstveno branimo danas da bi ga sutra mogli uživati svi, a ne samo šačica odabranih koji će si to moći priuštiti. Ako dijelite naše vrijednosti solidarnosti i jednakosti, molimo Vas da se uključite u akciju spasa javnog zdravstva te da se javite na kontakte koji su navedeni u memorandumu ovog pisma. Samo zajedništvo i solidarnost jamči dostojan život svakog građanina.

 

Srdačan pozdrav,

Predsjednik Matice Josip Kovačić

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281