Konferencija za novinare Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske

Odlučno protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

     Na izvanrednoj konferenciji za novinare 31. ožujka 2016. godine Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske zajednički su poručili da se odlučno protive najavama poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna i upozorili da bi to bio novi težak udarac za najstariju populaciju koja je i najveći korisnik zdravstvenih usluga.

      U izlaganju na tom skupu predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić je naglasio da su mirovine veća sada toliko niske da mnogi umirovljenici jedva preživljavaju i ne mogu podnijeti dodatne troškove koje im sada najavljuje nova Vlada. To je udar i na kompletan zdravstveni sustav i na socijalnu državu, a Hrvatska je upravo tako definirana u Ustavu.

     Umjesto socijalne osjetljivosti, pod utjecajem raznih privatnih lobija, ovakvi potezi samo nagovještavaju i neprihvatljivu privatizaciju u zdravstvu po kojoj će samo bogati imati punu zdravstvenu skrb, a siromašni neće imati ni elementarnu, kazao je Kovačić.

     Prosječna mirovina, ona koja je stečena na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, je sada 2.237 kuna, a to je 38,7 posto prosječne neto plaće ili svega 27,4 posto bruto plaće u Hrvatskoj naveo je Kovačić i dodao: „Prema izračunu Matice na temelju službenih podataka, u veljači za siječanj 2016. godine 870.215 umirovljenika, odnosno njih 76,56 posto, primilo je prosječno mirovinu u iznosu od 1.680 kuna. Na isti način Matica je došla i do još jednog novog drastičnijeg podatka, da je u veljači ove godine čak 552.365 umirovljenika, odnosno njih 48,6 posto, primilo prosječno svega 1.237 kuna. To je apsolutno na razini siromaštva i teškog preživljavanja kojim je, kao što se time pokazuje, obuhvaćena gotovo polovina od ukupnog broja umirovljenika. Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske ovim podacima žele upozoriti da je siromaštvo umirovljenika daleko veće, nego što se to u javnosti prikazuje.

     Prema najnovijem usklađivanju mirovine su porasle za svega 11 kuna u prosjeku, a sada im se kroz dopunsko zdravstveno osiguranje najavljuje oduzimanje 19 kuna što znači da mirovine i dalje drastično padaju, a sve veći broj umirovljenika postaje puka sirotinja. Matica i Sindikat su već javno rekli da smjer reformi u državi i društvu podržavaju, ali da one trebaju biti usmjerene i na zaustavljanje daljnjeg osiromašenja umirovljeničke populacije. Umirovljenici su prošli reforme i svaki put su izlazili sve tanjih džepova, sada su zapali u siromaštvo koje nikad nije bilo veće. Znači, rezervi u smislu reformskih restrikcija prema umirovljenicima jednostavno nema i baš zato se mora uspostaviti socijalni dijalog kako bi se usmjerili na rješavanje gorućih umirovljeničkih problema. Siromaštvo u koje su zapali umirovljenici postalo je doista zabrinjavajuće, upozorio je Kovačić.

     Pisali smo premijeru Oreškoviću i tražili da se aktivira Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje je postojalo do sada u mandatima prethodnih Vlada i da razmatra sve prijedloge Zakona i propise prije nego što idu na usvajanje u Vladu i Sabor. Međutim, još od toga nema ništa, a upravo i sada bi to Nacionalno vijeće moralo raspraviti i ovaj prijedlog o dopunskom osiguranju i jasno dati do znanja da on nije prihvatljiv i da se mora tražiti drugo rješenje.

     Ministar Nakić nas uspoređuje s nekim drugim državama i navodi koliko se plaća zdravstveno osiguranje, ali ne kaže kolike su tamo plaće i mirovine u odnosu ove naše u Hrvatskoj.

      Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske izražavaju svoje ogorčenje zbog ovakvog prijedloga za poskupljenje dopunskog osiguranja i odlučno traže da se taj prijedlog povuče i nađe drugo rješenje koje neće dalje osiromašivati već osiromašene umirovljenike, zaključio je Kovačić Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović izjavila je kako ministar Nakić jedini problem kod poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja od prvog svibnja vidi u ostvarivanju pravnih okolnosti. “MUH i SUH smatraju da ne postoje pravni uvjeti za takav potez, koji bi samo pridonio dramatičnom rastućem riziku od siromaštva starijih u Hrvatskoj rekla je Petrović.

     Pozivajući se na izjave ministra zdravlja dr. Daria Nakića kako je cijena dopunskog osiguranja u Sloveniji oko 200 kn, Petrović je napomenula kako usporedba sa Slovenijom nije primjerena jer su tamo plaće i mirovine znatno više nego u Hrvatskoj. „Naša mirovina ima samo 30 posto realne vrijednosti slovenske mirovine, pa je sadašnji iznos od 70 kuna za dopunsko osiguranje pravilno odmjeren. U Sloveniji prosječna mirovina iznosi 613€, a kod nas je 297€ . Prosječna plaća im je 1.015€, a naša 750€. Ako ministru Nakiću smeta što živi u siromašnoj zemlji, neka pomogne da imamo manje siromašnih ili se slobodno može preseliti u bogatiju Sloveniju. On očito živi u svom svijetu i ne suosjeća s našim građanima“- naglasila je. Petrović je na kraju javno upozorila da je riječ o izvlačenju dopunskog osiguranja iz sustava HZZO-a i daljnjoj privatizaciji zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj.

     U svjetlu pogoršanog položaja umirovljenika i starijih osoba, Jasna A. Petrović i Josip Kovačić potpisali su Sporazum o suradnji i zajedničkom djelovanju Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske. Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, udruge koje okupljaju oko 300.000 članova, uputile su ministarstvima zdravlja i financija hitne dodatne zahtjeve: 1. Od Ministarstva zdravlja tražimo da hitno podigne cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja na liniju siromaštva prema modelu izračuna Europske unije: 60 posto od medijana plaće, a što iznosi 2.700,00 kuna. Svi građani s primanjima ispod granice rizika od siromaštva imali bi pravo na dopunsko osiguranje na teret države. 2. Od Ministarstva financija tražimo da u sljedećem rebalansu proračuna ukine dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike - od jedan i od tri posto, u cijelosti. 3. Od Ministarstva zdravlja tražimo da u Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od 9 članova koje predviđa zakon, uđu 2 predstavnika umirovljenika.

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281