Pismo Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske premijeru Oreškoviću

INICIJATIVA ZA H I T N O PRODULJENJE MANDATA NACIONALNOG VIJEĆA ZA UMIROVLJENIKE I STARIJE OSOBE

Poštovani gospodine Predsjedniče,

 

     U ime Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, udruga koje okupljaju preko 300.000 članova diljem Hrvatske, predlažemo Vam da hitno donesete odluku o produženju postojećeg mandata Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kao savjetodavnog tijela pri Vladi Republike Hrvatske, barem na šest mjeseci.

 

     U protekla dva mandata Vlade Republike Hrvatske sporazumom je utvrđen temeljni zadatak Nacionalnog vijeća da razmatra i daje svoje prethodno mišljenje o svim zakonima i propisima koji su od interesa za umirovljenike i starije osobe. Upozoravamo da je Nacionalno vijeće postalo nezaobilazno mjesto dijaloga umirovljenika i predstavnika Vlade, ali da trenutno nije u funkciji. Zbog toga su predstavnici 1,2 milijuna umirovljenika onemogućeni da preko ovog savjetodavnog tijela sudjeluju u dijalogu, posebno u sadašnjem trenutku kada su najavljene šire reforme od strane Vaše Vlade, koje će se dijelom odnositi i na umirovljenike i starije osobe. Ako se to žurno ne učini, zaustavit će se uhodani model dijaloga u duhu europske normative i prakse, na koje smo obvezatni zaključcima 2012. Godine aktivnog starenja

     Vijeće je sastavljeno od ukupno deset predstavnika, i to pet predstavnika umirovljenika i starijih osoba, tri predstavnika Vlade te po jedan predstavnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

     Organizacijske, stručne, administrativno-tehničke i materijalne uvjete za potrebe Vijeća i osigurava Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

     Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, koji imaju po dva predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, predlažu da po hitnom postupku imenujete predstavnike Vlade u Vijeće i da to savjetodavno tijelo počne s aktivnostima koje su do sada potvrdile svoju vrijednost.

     Ocjenjujemo da bi ovo mogao biti prijelazni oblik djelovanja Vijeća, a da bi novi Sporazum o Nacionalnom vijeću predstavnici umirovljeničkih udruga i Vlada mogli potpisati do kraja ove godine.

S poštovanjem,

U Zagrebu, 11. veljače 2016.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske

Josip Kovačić

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske

Jasna Petrović

 

 

PISMO PREMIJERU OREŠKOVIĆU MOŽETE PREUZETI KLIKOM OVDJE