Pismo Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske premijeru Oreškoviću

INICIJATIVA ZA H I T N O PRODULJENJE MANDATA NACIONALNOG VIJEĆA ZA UMIROVLJENIKE I STARIJE OSOBE

Poštovani gospodine Predsjedniče,

 

     U ime Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, udruga koje okupljaju preko 300.000 članova diljem Hrvatske, predlažemo Vam da hitno donesete odluku o produženju postojećeg mandata Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kao savjetodavnog tijela pri Vladi Republike Hrvatske, barem na šest mjeseci.

 

     U protekla dva mandata Vlade Republike Hrvatske sporazumom je utvrđen temeljni zadatak Nacionalnog vijeća da razmatra i daje svoje prethodno mišljenje o svim zakonima i propisima koji su od interesa za umirovljenike i starije osobe. Upozoravamo da je Nacionalno vijeće postalo nezaobilazno mjesto dijaloga umirovljenika i predstavnika Vlade, ali da trenutno nije u funkciji. Zbog toga su predstavnici 1,2 milijuna umirovljenika onemogućeni da preko ovog savjetodavnog tijela sudjeluju u dijalogu, posebno u sadašnjem trenutku kada su najavljene šire reforme od strane Vaše Vlade, koje će se dijelom odnositi i na umirovljenike i starije osobe. Ako se to žurno ne učini, zaustavit će se uhodani model dijaloga u duhu europske normative i prakse, na koje smo obvezatni zaključcima 2012. Godine aktivnog starenja

     Vijeće je sastavljeno od ukupno deset predstavnika, i to pet predstavnika umirovljenika i starijih osoba, tri predstavnika Vlade te po jedan predstavnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

     Organizacijske, stručne, administrativno-tehničke i materijalne uvjete za potrebe Vijeća i osigurava Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

     Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, koji imaju po dva predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, predlažu da po hitnom postupku imenujete predstavnike Vlade u Vijeće i da to savjetodavno tijelo počne s aktivnostima koje su do sada potvrdile svoju vrijednost.

     Ocjenjujemo da bi ovo mogao biti prijelazni oblik djelovanja Vijeća, a da bi novi Sporazum o Nacionalnom vijeću predstavnici umirovljeničkih udruga i Vlada mogli potpisati do kraja ove godine.

S poštovanjem,

U Zagrebu, 11. veljače 2016.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske

Josip Kovačić

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske

Jasna Petrović

 

 

PISMO PREMIJERU OREŠKOVIĆU MOŽETE PREUZETI KLIKOM OVDJE

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281