Izmjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Više nije obavezan liječnički pregled za vozače starije od 65 godina   

         Osobe s navršenih 65 godina života više ne moraju na obavezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole.

     Hrvatski sabor je konačno prihvatio izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama i time definitivno odbacio zakonsko rješenje koje je ogorčilo umirovljenike i starije osobe u srpnju prošle godine kada je uvedeno.
     Zakon o izmjenama  i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama objavljene su u Narodnim novinama broj 64 od 10. lipnja 2015. godine čime je stupio na snagu i sada se primjenjuje.
     U Matici umirovljenika Hrvatske svakodnevno dobivamo upite naših  članova - je li Zakon stupio na snagu i moraju li na liječnički pregled za produženje vozačke dozvole,  jer imaju 65 ili više godina života.
     U članku 222. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odredba je promijenjena i sada glasi:
» Vozačka dozvola za upravljanje vozilima AM, A1, A2, A, B, BE, F i G kategorije izdaje se s rokom važenja od 10 godina. Prilikom produljenja vozačke dozvole vozač je dužan podvrgnuti se zdravstvenom pregledu za vozača u slučaju kada je obveza zdravstvenog pregleda utvrđena zdravstvenim uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana.«.   
     U Zakonu je prije toga u istom članku pisalo da se vozačka dozvola izdaje „s rokom važenja od 10 godina, a najduže do 65. godine života vozača“. Granica od 65 godina života je izbačena tako da ova odredba vrijedi za sve vozače, pa i umirovljenike i starije osobe, bez obzira na starosnu dob.

 

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281