Priopćenje Matice umirovljenika Hrvatske

Vlada ne poštuje sporazum s umirovljeničkim udrugama

 

     Hrvatske izražava nezadovoljstvo i upućuje Vladi oštar prosvjed protiv izmjena i dopuna pojedinih zakona koji diskriminiraju umirovljenike zbog starosne dobi i tretiraju ih kao građane drugog reda. Najnoviji primjer je ne uvažavanje prijedloga umirovljeničkih udruga i Hrvatske stranke umirovljenika da se u predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak poveća i neoporezivi dio mirovina u jednakom iznosu kao i najavljeni neoporezivi dio plaća za zaposlene.

     Nedopustivo je i nedavno nametnuta izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom je ponovno uveden obvezni liječnički pregled za produženje vozačke dozvole vozačima s navršenih 65 godina života, umjesto 80 godina kako je bilo do sada. Teško stečeno pravo, koje su umirovljenici, u skladu i s praksom u brojnim europskom zemljama, izborili prije deset godina, time je iz zakona izbačeno, bez šire javne rasprave. Matica postavlja pitanje Vladi zašto je pod utjecajem lobija uvela novu diskriminaciju ljudi zbog starosne dobi koji će biti izloženi novim maltretiranjima, ali i trošku za produženje vozačke dozvole.

     Udruge umirovljenika su potpisale Sporazum s Vladom o formiranju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koje djeluje kao savjetodavno tijelo Vlade, ali se u praksi pokazalo da Vlada za te „savjete“ ne mari i uglavnom zaobilazi primjedbe i prijedloge koje umirovljenici iznose. To je posebno došlo do izražaja i prilikom donošenja Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenama i dopunama drugih, pa ovih najnovijih zakona, koji direktno pogađaju umirovljenike, a Nacionalno vijeće o tome nije bilo čak ni obaviješteno.

     Vlada je djelomično uvažila jedino prijedlog kojim je usvojena izmjena formule za usklađivanje mirovina, ali je sve ostalo po starom – sada se usklađivanje koči statističkim manipulacijama i podacima koji ne uvažavaju stvarna kretanja porasta cijena, na primjer lijekova, režija, prijevoza i drugih proizvoda i usluga, relevantnih za umirovljeničku populaciju.

     Matica umirovljenika poziva Vladu Republike Hrvatske da poštuje Sporazuma s umirovljeničkim udrugama i da prestane donositi zakone koji diskriminiraju brojnu umirovljeničku populaciju te da Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe uvažava u skladu s potpisanim dokumentom.

 

Zagreb, 5.rujna 2014.                                                                                                         Predsjednik Matice

                                                                                                                                         Josip Kovačić v.r. 

Image

Matica umirovljenika Hrvatske je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Nikada niste prestari da si postavite novi cilj ili sanjate novi san.

- Les Brown -

Matica umirovljenika Hrvatske

MUH
Domidona IT

Brzi kontakt

Preradovićeva ulica 33/III,
10000 Zagreb

upit@muh.hr

+385 (01) 4550-619

+385 (01) 4818-281