Aktualnosti

     Matica umirovljenika Hrvatske, nakon niza upozorenja u javnosti i argumenata protiv izmjene sadašnjeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama u dijelu koji se odnosi na starije vozače, s ogorčenjem osuđuje prijedlog amandmana Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista koji u Saboru, vjerojatno pod utjecajem privatnih liječničkih lobija, ponovno želi uvesti diskriminaciju prema starijim osobama.

      U povodu 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba Matica umirovljenika Hrvatske, uz čestitke svim umirovljenicima i osobama treće dobi, danas šalje poruku javnosti Vladi, Saboru i drugim nadležnim institucijama, s upozorenjem na težak položaj umirovljenika i njihovo siromaštvo koje je postalo zabrinjavajuće.

     Matica umirovljenika Hrvatske uputila je danas oštro upozorenje i poziv Vladi Republike Hrvatske da hitno promijeni formulu za usklađivanje mirovina jer je primjenom sadašnjeg načina praćenja rasta plaća i potrošačkih cijena najveći broj umirovljenika i starijih osoba doveden u zonu siromaštva.

     U ovoj 2017. godini mirovine su zaostale za punih 2,55 posto u odnosu na rast plaća što je najlošiji godišnji rezultat u posljednjih 18 godina, objavio je Hrvatski umirovljenički list u najnovijem broju. Ukupno su mirovine zaostale za rastom plaća od 1999. godine kada se primjenjuje ovakav model „usklađivanja“, za čak 13,84 posto. TKO ĆE TO UMIROVLJENICIMA NADOKNADITI I KADA?

     Umirovljenici su najavili Vladi da je očekuje vruća jesen, jer se čaša prelila i više ne mogu trpjeti toliko osiromašivanje koje je mnoge dovelo u neizdrživu situaciju. Prvi masovan prosvjed održat će se u utorak 10. listopada 2017. godine pod nazivom „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“, a organizator je Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Susret pjevačkih zborova Matice umirovljenika Hrvatske, pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, održat će se u utorak 3. listopada u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

     Novi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić održao je u ponedjeljak, 24. srpnja, prvi sastanak s čelnicima umirovljeničkih udruga - predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem i zamjenikom predstavnika Matice u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe Savom Eškičevićem, predsjednicom i zamjenikom predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske – Jasnom A. Petrović i Milanom Tomičićem.

     Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražili su hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s ciljem da se razmotri Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se nameće ponovno uvođenje obaveznog liječničkog pregleda za produljenje vozačke dozvole starijim vozačima.

Matica umirovljenika Hrvatske, nakon brojnih javljanja svojih članova i drugih osoba treće dobi, traži od Vlade Republike Hrvatske, da najhitnije intervenira i spriječi manipulacije državne - Hrvatske poštanske banke koja je ovog mjeseca onemogućila redovnu isplatu mirovina najsiromašnijim umirovljenicima.

SPISAK PRIORITETA

U ime 25 posto građana Hrvatske starijih od 60 godina i umirovljenika svih kategorija od Vlade RH očekujemo da se pismeno očituje na prioritetna pitanja od interesa za tu zapostavljenu i zaboravljenu populaciju.

Novi prijedlog uveo bi diskriminaciju starijih osoba

     Matica umirovljenika Hrvatske izražava oštar prosvjed zbog nacrta novog prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upućenog na savjetovanje s javnošću, kojim se za osobe starije od 65 godina namjerava uvesti obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole.

Usklađivanje mirovina u 2016. godini bilo je, kao i prethodnih godina, toliko nisko da je većina svedena na razinu socijalnih davanja. Nismo zadovoljni s postojećom formulom za usklađivanje i zato smo uputili Vladi prijedlog da se taj model hitno promijeni kako bi se bar donekle poboljšao težak položaj ljudi treće dobi, izjavio je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.

Matica i Sindikat umirovljenika, koji zajedno broje više od 300.000 članova, predlažu da mirovine rastu u skladu s povoljnijim indeksom rasta plaća ili cijena te da se ne manipulira njihovom kombinacijom na dosadašnji način jer je prevelik broj umirovljenika spao na razinu siromaštva.
          U intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu Kovačić je upozorio da je državni proračun za 2017. godinu donešen, a da najveće udruge umirovljenika - Matica i Sindikat, nisu bili u mogućnosti sudjelovati u raspravi o njemu. Ocijenili smo da je Vlada namjerno odugovlačila s imenovanjem svojih predstavnika u Nacionalno vijeće sve dok državni proračun nije donešen i tako izbjegla socijalni dijalog s umirovljeničkim udrugama koje su krajnje nezadovoljne rješenjima što se odnose na umirovljenike, rekao je Kovačić.
Prosječna mirovina je trenutno u Hrvatskoj svega 2.250 kuna što znači da je znatno više od polovice ukupnog broja umirovljenika ispod tog prosjeka i da su došli u neizdrživu situaciju. Mirovine su posljednjih godina spale ispod 40 posto prosječne plaće i mi upozoravamo da je to šokantno jer smo na samom dnu u odnosu na ostale zemlje u Europi, pa čak i one znatno siromašnije od Hrvatske. Svakako da ćemo pojačati naše aktivnosti i zaoštriti ovo pitanje jer to od nas zahtijeva naše brojno članstvo, ali i svi umirovljenici kojih je više od 1,2 milijuna u Hrvatskoj, ističe Kovačić.
         Nećemo odstupiti ni od zahtjeva za uvođenje novog modela obiteljske mirovine po kojem se u slučaju smrti bračnog druga može naslijediti dio njegove mirovine uz zadržavanje svoje. To je u skladu s praksom u najvećem broju zemalja Europske unije i mi ne tražimo ništa izvan toga, poručuje Kovačić.
Matica uz to čvrsto stoji na odluci da se ukine obvezni Drugi stup mirovinskog osiguranja i da on postane dobrovoljni kao u većini europskih zemalja, iako je najviše onih među njima koje Drugi stup uopće nemaju. Taj stup obveznog mirovinskog osiguranja kod nas je oblik loše privatizacije mirovinskog sustava i ne rješava probleme sadašnjih kao ni budućih umirovljenika. Poručujemo Vladi da nije dobro ako više uvažava lobije za interese privatnog financijskog kapitala, nego izvorne interese umirovljenika koje mi prezentiramo.
         U kontaktima s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava su obećali da će uskoro biti potpisan Sporazum s Vladom o formiranju novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i očekujemo da će to biti učinjeno odmah na samom početku nove 2017. godine naglasio je Kovačić. Taj oblik socijalnog dijaloga treba unapređivati i stalno dograđivati tako da on postane obaveza u Republici Hrvatskoj koja je i Ustavom definirana kao socijalna država.

U Zagrebu, 21. prosinca 2016.
Predsjednik Matice
Josip Kovačić v.r.

     Dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, koje zastupaju oko 300.000 umirovljenika, zainteresirane su za najavljene „hitne sveobuhvatne porezne reforme koje će obuhvatiti najmanje 16 zakona“, osobito stoga što ni u jednom javnom nastupu nisu spomenute starije osobe, iako čine 24 posto stanovništva (stariji od 60 godina), niti su pozvani na dijalog. Također, na osnovu ovih izmjena krojit će se proračun koji će odrediti Vaš cijeli mandat.

Matica umirovljenika Hrvatske, najveća umirovljenička udruga s 280.000 članova, pozitivno je prihvatila prijedlog Vlade RH da se u Zakon o sigurnosti prometa na cestama vrati odredba po kojoj nije obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole vozačima s navršenih 65 godina života.

Matica umirovljenika Hrvatske podržava izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju posebno jačanju uloge domova zdravlja u koje bi se uvele i usluge liječnika specijalista. To bi bilo osobito važno za ljude starije životne dobi, a time bi se zdravstvene usluge približile njihovom mjestu boravka, a smanjile bi i liste čekanja u bolnicama zbog specijalističkih pregleda.

Matica umirovljenika Hrvatske podržava prijedlog da se privremeno zamrzne uplata doprinosa u drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja, ali zahtijeva da se ta sredstva preusmjere u prvi stup međugeneracijske solidarnosti. Od 2002. godine u drugi obvezni stup kapitalizirane štednje već je akumulirano više od 58 milijardi kuna, a to je novac koji je otkinut iz sigurnijeg sustava generacijske solidarnosti i usmjeren u nesigurniju individualnu kapitaliziranu štednju, u privatne bankarske fondove.

SEDAM DESETLJEĆA POSVEĆNIH UMIROVLJENICIMA

     Matica umirovljenika Hrvatske temeljito se priprema za obilježavanje 70. obljetnice od svog osnutka i uspješnog djelovanja koje će se odvijati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

     Matica umirovljenika Hrvatske poziva svoje članove, ali i sve umirovljenike da se masovnije odazovu na izbore i da daju svoj glas onima koji nude najbolja rješenja za izlaz iz teške krize i siromaštva u koje su umirovljenici dovedeni prije svega zbog dosadašnjih loših politika.

     Središnja svečanost u povodu obilježavanja 70. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, održana je 9. lipnja u velikoj dvorani „Globus“ na Zagrebačkom velesajmu.

SREDSTVIMA JAVNOGA PRIOPĆAVANJA HRVATSKI UMIROVLJENICI TRAŽE RASPRAVU O ZDRAVSTVENIM ZAKONIMA NA NACIONALNOM VIJEĆU ZA UMIROVLJENIKE I STARIJE OSOBE

PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ POKROVITELJ

     Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 70. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske.